Wonen in Den Haag goedkoper dan in andere grote steden

De woonlasten in Den Haag (de gemeentelijke belastingen) behoren tot de allerlaagste van Nederland. De stad heeft de op 1 na laagste lasten van de 35 grootste gemeenten. Dat komt doordat Den Haag als enige grote gemeente dit jaar de onroerendezaakbelasting (ozb) verlaagt. Alleen in Alkmaar zijn de lasten € 1 minder. Voor de ozb krijgt de gemiddelde Haagse huiseigenaar de laagste aanslag.
Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het COELO, het Groningse universitaire instituut dat onderzoek doet naar de economie van de lagere overheden. ‘Het onderzoek weerspiegelt dat Den Haag alles op alles zet om een aantrekkelijke woonstad te zijn en de groei erin te houden’, zegt wethouder Financiën Sander Dekker. ‘Wij hebben in 2007 besloten de ozb te verlagen en wij gaan daar ook in deze tijden van bezuinigingen mee door. Den Haag wil de rekening niét bij inwoners of ondernemers neerleggen. Den Haag schrapt dit jaar ook als eerste gemeente in Nederland de ozb voor startende ondernemers. Uit de cijfers van het COELO blijkt nu dat Den Haag hiermee positief opvalt.’


Landelijke stijging woonlasten
Op de ranglijst van 35 grote gemeenten springt Den Haag er uit als stad die de woonlasten heel sterk verlaagt. Behalve de ozb is ook de reinigingsheffing verlaagd, vooral voor de eenpersoonshuishoudens. Rioolrecht blijft gelijk. De woonlasten dalen daarmee 1,8 %, net iets minder sterk dan in Eindhoven, waar de rekening 2,4 % lager wordt. Dat is tegen de trend in. Landelijk stijgen de gemeentelijke woonlasten met gemiddeld 2,3 %.

Tientallen euro’s goedkoper
Wonen in Den Haag is tientallen euro’s goedkoper dan in de andere grote steden. De gemiddelde nota voor ozb, reinigings- en rioolheffing voor Hagenaars komt dit jaar uit op € 543. In Amsterdam komt die bijna € 100 hoger uit: € 642. In Rotterdam is de gemiddelde rekening € 685 en in Utrecht € 720. De verschillen met de omliggende steden zijn ook groot. De gemiddelde Zoetermeerse huiseigenaar betaalt € 694 aan woonlasten. Die in Delft € 716, in Westland € 725 en in Leiden € 736.
Naast verlaging van de ozb voor huiseigenaren heeft Den Haag ook besloten startende ondernemers vrij te stellen van deze belasting. Als 1e gemeente van Nederland biedt Den Haag beginnende ondernemers vanaf dit jaar compensatie voor de ozb aan. Vorig jaar werd de ozb al geschrapt voor amateursportverenigingen.