Website wijst de weg naar zonne-energie

Hoeveel elektriciteit kan uw dak opleveren? Kort geleden heeft het Stadsgewest Haaglanden de website www.zonnig.haaglanden.nl gelanceerd. Daarop is per adres in de regio Haaglanden te zien in hoeverre het dak geschikt is voor de opwekking van elektriciteit met zonnepanelen.
Op de website staat onder meer de zogenaamde ‘Zonnekaart Haaglanden’. Daar kan de bezoeker de bedragen invullen die voor de te installeren panelen van toepassing zijn. Dan verschijnt de informatie over de hoeveelheid stroom die het dak kan opleveren en wat de terugverdientijd is na de installatie. Bovendien staan er verschillende links op de site naar informatie over belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen.
Regiobestuurder Hans Horlings van het Stadsgewest: “Ik ben blij dat we deze Zonnekaart nu kunnen bieden. Belangrijk voor iedere Haaglander die wil meewerken aan een regio die op den duur niet meer bijdraagt aan de klimaatverandering. Uiteraard is het wel zaak zonnepanelen te kiezen die een goede kwaliteit hebben door de jaren heen.”
 
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan in het huishouden of in een bedrijf worden gebruikt of terug geleverd worden aan het stroomnet of in een accu worden opgeslagen. De panelen zijn de afgelopen jaren snel beter en veel goedkoper geworden. Op een geschikt dak kan de investering in ongeveer 10 jaar worden terugverdiend. De levensduur van zonnepanelen is ruim 25 jaar, dus de eigenaar kan vervolgens nog jarenlang genieten van gratis elektriciteit, en heeft minder last van de steeds stijgende prijzen. Deze ‘zonnestroom’ heeft nog andere grote voordelen: het is duurzaam; door het opwekken ervan ontstaat geen CO2-vervuiling en de bron – de zon – raakt nooit op. Bovendien levert een zonnepaneel overdag altijd wel energie op, zelfs al schijnt de zon niet.