Waar stal ik mijn fiets rond Den Haag Centraal?

De fiets is schoner en gezonder dan de auto en neemt veel minder ruimte in beslag. Daarom wil de gemeente Den Haag het gebruik van de fiets stimuleren. Ook NS en ProRail zijn gebaat bij een goede regeling van het fietsparkeren rondom het station. Het is dan ook van belang om goede voorzieningen aan de fietser te bieden, zodat mensen daadwerkelijk de fiets pakken naar het station.
Met het toenemende aantal reizigers, zal ook het aantal mensen dat met de fiets naar het station komt, stijgen. In de aanloop naar de verbouwing van de fietsenstallingen rond Den Haag Centraal is goed gekeken naar de stroom van fietsers. Zij kunnen van iedere kant aankomen op het station en kunnen ook aan die kant hun fiets parkeren. Er komt dus een fietsenstalling aan iedere zijde van het station. Zo hoeven fietsers niet langs het station te fietsen om een plekje te zoeken.
Waar is nou de meeste kans om een plek te vinden voor uw fiets, en hoe gaat het er in de toekomst uitzien?
Fietsflat Rijnstraat
Op de tweede verdieping van de overdekte fietsflat kunt u uw fiets gratis parkeren. In deze stalling zijn 2.750 plaatsen. De fietsflat was ooit bedoeld als tijdelijke oplossing, maar inmiddels voorziet deze fietsenstalling in een groeiende behoefte en wordt de stalling geschikt gemaakt voor permanent gebruik en verder uitgebreid naar 3.550 plaatsen. De nieuwe stalling is in de tweede helft van 2015 gereed.
Tijdens de verbouwing van de fietsflat kunnen fietsers onder andere gebruik maken van een nieuwe stalling onder het Prins Bernhardviaduct. Daarnaast wordt nog gezocht naar extra tijdelijke stallingsmogelijkheden.
Fietsenstalling begane grond Rijnstraat
Onder het Prins Bernhardviaduct in de Rijnstraat is een onbewaakte stalling naast perron 1. Via de trap naar het Prins Bernhardviaduct zijn de perrons ook snel te bereiken. Hier is plek voor 500 fietsen.
Fietskelder onder het station
Onder het station vindt u een bewaakte NS-fietsenstalling. Deze kunt u bereiken vanuit de stationshal, maar ook vanaf de Rijnstraat. Deze fietsstalling heeft 1.500 plekken. De plekken zijn wat breder dan dat ze eerst waren, omdat veel fietsen tegenwoordig een breed stuur hebben.
Hier kunt u ook terecht voor kleine reparaties en voor het huren van een OV-fiets. De stalling is geopend van de eerste tot en met de laatste trein. NS en ProRail hebben ook plannen om de fietskelder naar een hoger kwaliteitsniveau te brengen. 
Fietsenstalling Koningin Julianaplein
Als u vanaf het Malieveld of het centrum naar het station fietst, is de kans groot dat u een plekje zoekt op het Koningin Julianaplein. Hier is een dubbeldekse, onbewaakte fietsenstalling ingericht waar iedereen gratis zijn of haar fiets kan parkeren. Hier is ook plaats voor bakfietsen, motoren, scooters en ‘oversized’ fietsen. Er is nu plek voor 1.350 fietsen. Deze tijdelijke stalling wordt uiteindelijk verruild voor de grootste stalling rond het station, met tussen de 5.000 en 6.000 plekken. Deze definitieve ondergrondse stalling zal pas na 2019 gerealiseerd worden.
Fietsenstalling Anna van Buerenzijde
De fietsenstallingen op het Anna van Buerenplein en in de Anna van Buerenstraat zijn door de verbouwing van het station verplaatst naar de Grotiusplaats, achter de Koninklijke Bibliotheek. Hier is ook plaats voor bakfietsen, motoren, scooters en ‘oversized’ fietsen. In de Anna van Buerenstraat, onder het Prins Bernhardviaduct, komt een fietsenstalling met toezicht. Deze biedt ruimte aan ongeveer 1.150 fietsen. Vanaf de stalling loopt de reiziger zo het perron van spoor 12 op. Via de trap naar het viaduct bereikt u direct de andere perrons. De Anna van Buerenstalling is eind 2014 gereed. De bouwwerkzaamheden duren ongeveer 6 weken.