Voorjaar 2014: Technische cursussen voor Haagse VvE’s

In het voorjaar van 2014 wordt door de gemeente Den Haag een aantal cursussen (informatiebijeenkomsten) georganiseerd voor eigenaren, beheerders en adviseurs die zich bezighouden met de planning en uitvoering van technisch onderhoud van VvE’s in Den Haag.

De gemeente organiseert deze bijeenkomst vanuit het programma Verduurzaming Bestaande Woningbouw. Aan de cursussen zijn voor de deelnemers geen kosten verbonden. Er is vooraf geen kennis van het onderwerp nodig, interesse is voldoende. Het doel van de cursussen is om een goede opdrachtgever te worden.
 
De locatie van de cursussen wordt gekozen afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De gegevens van de locatie worden meegestuurd met de bevestiging van de aanmelding voor de cursus.

• 13 en 27 maart: workshop efficiënt energie besparen
Op de donderdagen 13 en 27 maart om 19.00 uur: U wilt besparen, maar weet niet waarmee u moet beginnen: bijvoorbeeld met de aanschaf van nieuwe verlichting, zonnepanelen of eerst isolatie. Welke technische maatregelen zijn van belang? U inventariseert de besparingsmogelijkheden in uw eigen woning en vraagt offertes aan. De tweede dag worden de offertes besproken, de kosten beoordeeld en financieringsmogelijkheden toegelicht.

• 14 april: is zonne-energie iets voor ons?
Op maandag 14 april om 19.00 uur gaat het over verschillende vormen van zonne-energie. Wat zijn de kosten en opbrengsten van zonne-energiesystemen voor warm tapwater en zonnestroom. En zijn ze dan rendabel? Hoeveel dak is er nodig om in de eigen elektriciteit te kunnen voorzien?

• 20 mei: comfortabel en zuinig warm water
Op dinsdag 20 mei om 19.00 uur komen allerlei vragen met betrekking tot warm water aan de orde zoals bijvoorbeeld: Hoe werkt een warmteterugwinsysteem voor de douche? Hoe voorkomt u legionella in boilers. Wat is een warmtepompboiler of is een gewone combiketel voordeliger/zuiniger? Is een Quooker een energieverslinder? U wilt best energie besparen, maar niet aan comfort inleveren, welke mogelijkheden zijn er?
• 21 juni: hoe houden we het koel?
Op zaterdag 21 juni om 10.00 uur hoort u wat de belangrijkste veroorzakers van de warmte in de woning zijn. Wat kunt u doen als het te warm wordt in uw woning? Welke zonwering is het beste of is een airco een goede oplossing of kunt u warmte afvoerendoor te luchten?
De technische cursussen worden gegeven door Meijer Energie- & Milieumanagement. Voor de workshop en cursussen kunt u zich per email aanmelden bij marion.vanreeuwijk@denhaag.nl. Vermeld daarbij uw naam en de naam en het adres van uw VvE of bedrijf. U krijgt een bevestiging per email, waarbij ook gegevens over de locatie worden gegeven.. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden, maar na aanmelding wordt u wel verwacht.
Studiegroepen:
• Zonnestroom voor VvE’s
Vanaf eind maart stelt u in vier bijeenkomsten en onder begeleiding van deskundigen een businesscase op voor uw eigen complex. Zo wordt duidelijk of een zonnestroominstallatie zinnig is in uw situatie en waarop u moet letten bij de uitnodiging van leveranciers en de uitvoering van het werk. Er kunnen studiegroepen starten op woensdagavond, vrijdagavond en zaterdagochtend.
• Financiële constructies
In drie avonden vanaf eind maart: wat zijn nu eigenlijk kosten en opbrengsten van onderhoud en energiemaatregelen en welke financiële constructies bestaan er om uw investering mogelijk te maken.
Aanmelding en vragen: mieke.weterings@denhaag.nl. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden, maar na definitieve aanmelding wordt u wel verwacht.