Vijfhonderdste speelplek in Den Haag geopend

Vandaag heeft wethouder Klein de 500e speeltuin in Den Haag geopend. Bij de aanvang van deze collegeperiode telde Den Haag nog ruim 400 speelplekken. Natuurbelevingstuin de Reigershof in Haagse Hout werd ontwikkeld in samenwerking met omwonenden.
Wethouder Karsten Klein: “Buiten spelen is van groot belang voor de sociale, fysieke en emotionele ontwikkeling van kinderen. Daarom investeren we fors in de aanleg van speelplekken zodat kinderen altijd dichtbij huis terecht kunnen. Daarnaast ontwikkelen we ook bijzondere plekken waar kinderen op ontdekkingstocht kunnen of plekken waar zij hun handen uit de mouwen kunnen steken. De nieuwe speelplekken worden aangelegd in nauw overleg met omwonenden en ouders zodat ze optimaal aansluiten op de wensen van de gebruikers. Kinderen en jonge gezinnen moeten zich thuis voelen in onze stad.”
 
Dit past in het beleid om alle wijken in Den Haag nog kindvriendelijker te maken. Naast de aanleg van speelplekken wordt in samenspraak met ouders en kinderen per wijk ook een actiekaart opgesteld waar verbeterpunten in opgenomen worden. Op basis van die actiekaarten worden bouwkundige aanpassingen doorgevoerd die de wijk nog veiliger en prettiger maken voor kinderen.
 
Ook bij natuurbelevingsplaats Reigershof is het ontwerpplan voor een spannende natuur-educatieve speeltuin tot stand gekomen in samenwerking met vertegenwoordigers uit de buurt en de stichting Reigershof. De speeltuin bestaat uit drie onderdelen. Voor de peuters en kleuters is een natuurbelevingstuin aangelegd met een water- en zandspeelplaats, wilgenhutten en speelheuvels met zitgelegenheid voor bijvoorbeeld de (groot)ouders. Voor de grotere kinderen komt er een miniatuurlandschap gemaakt van slootjes, greppels en eilanden die op diverse manieren worden verbonden met vlotten, vlonders, boomstammen en stappalen. Op de eilanden komen bomen, struiken en wilgenhutten. Ook komen er mogelijkheden om zelf hutten te bouwen. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen straks op de verlengde dijk naar hartelust klimmen over gespannen touwen zonder de grond te raken. Een nieuwe toegangspoort zorgt voor een directe verbinding tussen de verschillende speelonderdelen binnen en buiten de stadsboerderij. Omdat in deze tuin de beleving van de natuur centraal staat wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en Nederlandse houtsoorten.
 
Scouting Haagse Hout krijgt een eigen stek in de natuurbelevingstuin.
 
De voorbije jaren zijn onder andere nog speelplekken aangelegd in het Zuiderpark, aan de Van Hoornebeekstraat in Scheveningen, de Tasmanstraat in het Centrum en de Westmadeweg in Loosduinen.
 
Voor een overzicht van alle speelplekken in Den Haag, kijk op: www.denhaag.nl/spelen