Vier jeugdige fietsendieven aangehouden nabij centraal station

De politie hield dinsdag 18 september omstreeks 16:30 uur vier jeugdige fietsdieven (in de leeftijd van 12 en 13 jaar) aan op het Koningin Julianaplein.

Surveillerende agenten zagen hoe de jongens in een open fietsenstalling aan fietsen zaten de rommelen. Hierop besloten zij het viertal even in de gaten te houden. Op het moment dat ze wegliepen hielden de agenten de jongens staande. De fietsen waar ze mee wegwandelde, waren niet van hun en zijn in beslag genomen. Alle vier de jongens krijgen een HALT-verwijzing. Ze mochten na verhoor met hun ouders mee naar huis.

HALT verwijzing
Jongeren van 12 tot 18 jaar die worden aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, winkeldiefstal, overlast met vuurwerk of die veel spijbelen, kunnen de keus krijgen: naar de officier van justitie of naar Halt.

In een Halt-afdoening kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met het Openbaar Ministerie. Zowel de ouders als de jongere moeten instemmen met een Halt verwijzing. Indien er geen instemming is dan krijgt de jongere een proces verbaal. Halt legt de nadruk op de keuzes die jongeren maken en hoe zij hiertoe komen.