Vervangen brug Laan van Nieuw Oost-Indië – Schenkkade; in 2014 grotendeels afgesloten

De brug op de Laan van Nieuw Oost-Indië – Schenkkade is oud en aan vervanging toe. De houten fundering van de brug is ruim 80 jaar oud. De brug wordt gesloopt en er komt een compleet nieuwe brug voor terug die voldoet aan de eisen van deze tijd.
Begin 2014 start de gemeente met vervanging van de brug. Het werk duurt ongeveer een jaar. De nieuwe brug lijkt straks veel op de oude brug, waarbij de originele details weer worden teruggebracht. Zo wordt de leuning (die in de jaren 60 was verkort) aan de kant van de tramboog weer verlengd.
Dit verlengde deel heeft dezelfde details als de leuningen van de huidige brug. Bovendien wordt het natuursteen van de oude brug hergebruikt voor de nieuwe brug. Ook heeft de brug in de nieuwe situatie een bredere stoep met meer ruimte voor voetgangers. Voor kleine dieren langs de oevers wordt een ecotunnel aangelegd zodat ze veilig naar de overkant kunnen gaan.
Werkzaamheden
De oude brug wordt gesloopt en er komt een geheel nieuwe brug voor in de plaats. De werkzaamheden beginnen in januari 2014 en duren naar verwachting tot eind 2014.
Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is ruimte nodig. Daarom worden kabels en leidingen in en rond de brug verlegd en bomen en struiken verwijderd. Zodra de brug klaar is worden nieuwe bomen terug geplant.
Planning
De vervanging van de brug wordt in 2 delen uitgevoerd. Het werk start met het vervangen van brug en wegdek in de richting van Voorburg. Wanneer dit klaar is, wordt in fase 2 gewerkt aan het brugdeel in de richting van Scheveningen.
Bereikbaarheid
Door de brug in 2 fases uit te voeren, kan tram 2 tijdens de werkzaamheden blijven rijden. Ook voetgangers en fietsers kunnen van de brug gebruik blijven maken. Autoverkeer wordt omgeleid via de bruggen in de buurt. Voor doorgaand autoverkeer en bus 23 zijn omleidingen ingesteld.
Zie ook
In deze brief staan ook de omleidingsroutes aangegeven.