Veel extra ondergrondse containers in Den Haag


DEN HAAG – Een groot deel van Den Haag krijgt ondergrondse afvalcontainers. Dat heeft wethouder Dekker dinsdag bekendgemaakt.


De komende jaren komen er 1500 ondergrondse containers in de stadsdelen Scheveningen, Segbroek, Laak en Haagse Hout. De stadsdelen Escamp en Leidschenveen-Ypenburg hadden ze al. De ondergrondse afvalcontainers moeten zwerfvuil voorkomen dat ontstaat doordat meeuwen en andere dieren vuilniszakken die op straat staan openscheuren. 

De containers komen op plekken waar veel flats en portiekwoningen zijn en waar de overlast van zwerfvuil het grootst is. Volgens Dekker zullen op sommige locaties parkeerplekken moeten wijken maar zal dit gaan om maximaal 1 of 2 procent van alle plekken in de buurt. In een aantal wijken zal de gemeente eerst parkeertellingen doen om te zien of er voldoende ruimte is.

Kosten

De kosten voor de 1500 containers zijn vijftien miljoen euro. De afvalstoffenheffing hoeft hiervoor niet verhoogd te worden. Volgend jaar begint de gemeente met het plaatsen van de ondergrondse containers in Scheveningen. Drie jaar later moeten alle containers geplaatst zijn.