Treinrit naar station Laan van NOI wordt duurder

HAAGSE HOUT -De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan bezuinigen. Dat betekent dat op negentien negetien verliesgevende trajecten maatregelen worden genomen.
Op deze negentien trajecten stappen dagelijks te weinig mensen in de trein om van een rendabele lijn te spreken. De NS krijgt daarvoor subsidie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, maar dat bedrag blijkt niet genoeg. Het ministerie wil niet meer geld beschikbaar stellen, waardoor naar andere oplossingen gezocht dient te worden. Dit betekent dat de Hofpleinlijn na 20.00 uur nog maar een in plaats van twee keer in het uur zal rijden. Ook zal in het weekend de trein deze frequentie aanhouden. Tot nu toe reden er twee treinen in het uur op de Hofpleinlijn. Ten slotte wordt een prijsverhoging ingevoerd voor de stations Laan van NOI en Voorburg ’t Loo.
De bezuinigingen moeten volgend jaar ingaan, tot groot ongenoegen van het stadsgewest Haaglanden, de HTM en verschillende gemeenten. In 2006 moet RandstadRail grotendeels de taken van de Hofpleinlijn en de eveneens verliesgevende Zoetermeerlijn overnemen. Verschillende instanties vrezen nu dat de bezuinigingen ten koste zullen gaan van het aantal reizigers, dat in het overbruggingsjaar een alternatief heeft gevonden. Daarmee zou de markt met potentiële reizigers voor RandstadRail kleiner worden.