Torenkraan ‘De RègȂh’ wordt afgebroken tijdens Hemelvaartweekend

Het glazen dak is zo goed als klaar, het meeste glas zit in de gevels en de twee lage torenkranen zijn inmiddels afgebroken. Dat betekent dat ook het werk van de grote torenkraan, De Règȃh, er op zit. Tijdens het Hemelvaartweekend breekt ProRail in opdracht van gemeente Den Haag De Règȃh af met een grote mobiele kraan op het Koningin Julianaplein.
Wat gaat er gebeuren?
Tijdens het Hemelvaartweekend verandert de stationshal in een enorme bouwplaats. Vanaf woensdagavond 8 mei 22.30 uur werkt aannemer Strukton op verschillende plaatsen in de stationshal: het tijdelijke dak boven het tramplatform wordt gesloopt, trappen en roltrappen worden aangevoerd en de glaswasinstallatie wordt geïnstalleerd. Verder wordt op donderdag 9 mei De Règȃh afgebroken en plaatst Strukton het allerlaatste dakdeel. Grontmij ondersteunt ProRail bij de directievoering en het bouwtoezicht gedurende de bouw. Maandagochtend om 05.15 uur is alles weer opgeruimd en afgevoerd en is de stationshal weer voor de reizigers.
Gevolgen voor reizigers
In verband met de veiligheid van de reizigers is de stationshal van woensdagavond 8 mei 22.30 uur tot maandagochtend 13 mei 05.15 uur gesloten. Reizen met trein, tram of bus is tijdens dit weekend geen probleem:
De treinen rijden volgens normale dienstregeling en zijn bereikbaar via de zij-ingangen aan de Rijnstraat en het Anna van Buerenplein.
Het tramplatform is vanaf woensdagavond 01.30 uur afgesloten. Tram 2 en 6 en RandstadRail 3 en 4 worden omgeleid. Op het busplatform en bij de tramhalte CS-Schedeldoekshaven vertrekt een vervangende bus. Voor meer informatie kijkt u op de website van HTM.
Bussen rijden volgens normale dienstregeling vanaf het busplatform. Dit is normaal bereikbaar via trap of lift.
Tickets & Service is op donderdag 9 mei gesloten. Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei is T&S geopend en bereikbaar via de ingang op het KJ-plein. Treinkaartjes zijn te koop bij de kaartautomaten bij beide ingangen naar de sporen.
Alle winkels, de toiletten, de fietsenkelder en de fietsenstalling op het KJ-plein zijn gesloten. Tijdelijke toiletten zijn te vinden op het Anna van Buerenplein.
Het is tijdens de afsluiting niet mogelijk uw fiets op te halen of te stallen in de fietsenkelder of op het KJ-plein. Houdt u hier van te voren rekening mee. De fietsenflat in de Rijnstraat is wel beschikbaar.
Burger King is geopend en bereikbaar via de ingang aan het Koningin Julianaplein. NS plaatst een mobiele kiosk in de Rijnstraat.
Gedurende het weekend zijn er rondom het station verschillende medewerkers aanwezig, te herkennen aan hun gele jasje of hesje of een NS/HTM-outfit. Zij helpen u graag!
 
Gevolgen voor omwonenden
Tijdens het Hemelvaartweekend wordt er 24 uur per dag aan de sloop van het tijdelijke dak gewerkt. Deze werkzaamheden geven niet meer geluidoverlast dan in de huidige doordeweekse nachten. Doordat het nieuwe dak en een groot deel van de gevel al op zijn plek zit, wordt het geluid gedempt. We verwachten dan ook dat u weinig tot geen last zult hebben van de werkzaamheden. Meer informatie is te lezen in de bewonersbrief die begin april verspreid is.
Komen kijken?
Het weghalen van de grote torenkraan is te volgen vanaf de Rijnstraat en het KJ-plein. Als de weersomstandigheden mee zitten, verwijderen we de grote giek donderdagochtend 9 mei tussen 10.00 en 12.00 uur. Vervolgens worden de overige delen van de kraan stuk voor stuk door de mobiele kraan op het KJ-plein verwijderd en afgevoerd. Aan het eind van de middag leggen we dan het allerlaatste wybertje op zijn plek. Wilt u aanwezig zijn bij dit moment? Hou dan Twitter en Facebook in de gaten komende weken, want we verloten een paar uitnodigingen!
Als het te hard waait, stellen we het weghalen van de kraan en het leggen van het laatste dakdeel uit naar een ander moment in het Hemelvaartweekend. Via de sociale media houden we u op de hoogte.
Meer informatie?
Tijdens het Hemelvaartweekend houdt bouwmanager Vincent (ProRail) u live op de hoogte van de werkzaamheden via Twitter en Facebook. Hij beantwoordt in de aanloop naar en tijdens het weekend al uw vragen. Ook kunt u live meekijken via de webcam. U kunt ook contact opnemen met ProRail Publiekscontacten, via 0800-7767245 of prorail.nl/contact.