Tas met gedumpte ratten in Marlot

In het bos van Marlot doet een wandelaar samen met haar hond een vondst die je niet snel in het bos zou verwachten: een tas met 13 gedumpte ratten. De dieren zitten in een kapot kattenmandje dat gepropt zit in een shopper van de supermarkt. Dat ze hier al een tijde in hebben doorgebracht blijkt uit het feit dat ze in de bovenkant van het mandje een gat hebben geknaagd. Hierdoor zijn een aantal dieren ontsnapt. De chauffeur van de ingeschakelde Dierenambulance Den Haag heeft nog in het bos naar de ratten gezocht maar zonder succes.
De rattenfamilie, een heer, zes dames en zes baby’s, is overgebracht naar Het Knaaghof, de konijnen en knaagdierenopvang van Dierenbescherming Haaglanden. Daar wordt geconstateerd dat de dieren vermagerd en uitgedroogd zijn. “De ratjes hadden in hun eigen uitwerpselen gezeten en de vacht was bedekt met mijt, ze moesten daarom meteen gewassen worden. Tijdens het wassen bleek dat de dieren zo veel dorst hadden dat ze van het waswater wilden drinken” vertelt beheerder Merel Pieneman. “Het kan dus  zijn dat de dieren al een tijd zonder eten en drinken hebben gezeten voordat ze werden gevonden.  Gelukkig zijn ze ondanks hun hachelijke avontuur wel heel lief en tam en dus makkelijk handelbaar”.
“Het blijft jammer dat mensen er voor kiezen om op deze manier van hun huisdieren af te komen. Als ze de moeite hadden genomen om Het Knaaghof te bellen dan waren we er samen wel uitgekomen en was een dergelijke actie niet nodig geweest”  meldt Diana van der Lely, regiodirecteur Dierenbescherming Haaglanden. De tamme ratten die het bos in zijn gevlucht zullen daar niet lang overleven. Deze dieren beschikken niet over de schutkleuren van een wilde rat en zullen dus snel gegrepen en gedood worden door honden, vossen of roofvogels. Een tamme rat is immers niet te vergelijken met een wilde rat die wel in de natuur kan overleven. 
De rattenfamilie  mag door de liefhebbende verzorging in Het Knaaghof weer op krachten komen en er wordt een nieuw huis voor ze gezocht.