Tagarchief: Bezuidenhoutseweg

Zandvlietcollege aan Bezuidenhoutseweg officieel heropend

Bron: Den Haag FM
Door Gerard van den IJssel

Ingrid van Engelshoven van Onderwijs heeft op vrijdag 8 januari de nieuwbouw van het Zandvlietcollege geopend. De gemeente Den Haag heeft ruim tien miljoen euro bijgedragen aan de sloop en nieuwbouw van de school.

Het Christelijk lyceum Zandvliet staat sinds 1925 aan de Bezuidenhoutseweg. Docenten en leerlingen konden vijf jaar geleden aangeven wat zij nodig hadden in een nieuw gebouw voor goed onderwijs. Transparantie en multifunctionele werkruimtes stonden hoog op het wensenlijstje en zijn nu duidelijk aanwezig in het nieuwe gebouw. In het pand is plek voor 800 leerlingen. Eind november 2015 hebben de leerlingen en docenten het gebouw al betrokken.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Xh-g0Qnu4_I

Rondleiding door het nieuwe gebouw van het Christelijk Lyceum Zandvliet aan de Bezuidenhoutseweg

Elke derde dinsdag van de maand organiseren de vrijwilligers het Haags Architectuur Café (HaAC) een rondleiding in een pas opgeleverd gebouw. Deze maand zullen de architect en de constructeur beiden een toelichting geven op het ontwerp met aansluitend een rondleiding door het project. Zie ook: https://www.haac.nu/pasklaar-christelijk-lyceum-zandvliet/

Rondleiding Zandvlietcollege
Het nieuwe gebouw van het Christelijk Lyceum Zandvliet ligt op een prachtige binnenstedelijke plek in Den Haag: de voorgevel ligt aan de Bezuidenhoutseweg en de achtergevel grenst aan het Haagse Bos. Het Christelijk Lyceum Zandvliet is een school voor gymnasium, atheneum en havo; een ondernemende en creatieve school met een heldere structuur en persoonlijke karakter. Het ontwerp van DP6 architectuurstudio voor de nieuwe school sluit hierbij aan: een gebouw met een open karakter en een heldere plattegrond, waar veel ruimte is voor diversiteit en open werkplekken. Op 15 december kun je deelnemen aan de rondleiding door het pas opgeleverde gebouw.

School van binnen

Tussen stad en bos
In het ontwerp legt de voorgevel legt de relatie met de stad door het gebruik van natuursteen, terwijl de boszijde een open en transparant gezicht heeft en een optimale verbinding legt met het bos. De gymzaal steekt uit de gevel en de gevel loopt daarboven trapsgewijs weer terug naar de bovenste verdieping. De zijgevels laten de diversiteit aan ruimten zien en tonen als het ware de dwarsdoorsnede van het gebouw.

Herkenbare vakkenclusters
Op elke verdieping ‘huist’ een vakkencluster, zo is er een verdieping voor de talen, een verdieping voor de exacte vakken met practicumlabs, een verdieping voor de zakelijke vakken en een verdieping voor kunst, muziek en sport. Door het optillen van de sportzalen is de begane grond vrijgehouden voor de aula die van voor- tot achterzijde doorloopt tot aan een buitenterras voor leerlingen dat grenst aan het Haagse Bos.

Achtergevel

Als in een herenhuis loopt een grote trap naast de onderwijsruimten omhoog. De trap biedt overzicht en een heldere structuur en verbindt de verschillende vakkenclusters met elkaar. Al bij binnenkomst kijk je helemaal omhoog en wordt alvast het zicht geopend naar boven. Vanaf de trap geven de afslagen een kijkje in de verschillende vakkenclusters die per verdieping de herkenbare leeromgeving vormen. De multifunctionele werkruimtes vormen het hart van elk cluster, staan in contact met de onderwijs- en instructieruimten en nodigen uit tot samenwerken en ontdekken. De vides leggen de verbinding tussen de clusters, die de sfeer van het vak uitademen met vitrines en expositiewanden. De open plattegrond is per vakkencluster flexibel in te vullen met halfhoge wanden met lockers of interieurelementen, zodat docenten en leerlingen een passende plek voor hun activiteit kunnen vinden en het onderwijs in diverse vormen gestalte kan krijgen.

Datum: dinsdag 15 december 2015
Adres: Bezuidenhoutseweg 40, Den Haag

Programma:


  • 17:30 uur inloop
  • 18:00 uur toelichting project door •Richelle de Jong (DP6 architectuurstudio)
  • Alphons den Heijer (rector Christelijk Lyceum Zandvliet)
  • Chris Bosveld (Pieters Bouwtechniek Delft)
  • 18:30 rondleiding

De rondleiding is vrij toegankelijk, aanmelden is deze maand niet nodig.

Ligging aan de Bezuidenhoutseweg (richting centrum)

Zandvlietcollege betrekt nieuwbouw

De leerlingen van het Zandvlietcollege hebben vandaag de volledig herbouwde school aan de Bezuidenhoutseweg betrokken.

Onder het motto ‘op weg naar de top’ heeft het gerenommeerde bouwbedrijf ‘Bam Utiliteitsbouw’ in samenwerking met ‘DP6 architectuurstudio’ de bouw van het nieuwe Zandvliet gerealiseerd. De architecten zijn erin geslaagd een prachtig nieuw schoolgebouw qua vormgeving, duurzaamheid, functionaliteit en klimaatbeheersing te ontwerpen en te bouwen. Zo kan Zandvliet ook in de toekomst over de meest moderne faciliteiten en huisvesting beschikken. Het gebouw is voor 800 leerlingen gebouwd. De kleinschaligheid van het Zandvliet blijft zo behouden.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-Xf-2DOi_yo

Bezuidenhoutseweg tussen 10 en 12 afgesloten

Demontage torenkraan
Op de Bezuidenhoutseweg, tussen de Laan van NOI en de Prins Clauslaan, wordt van 7 tot 11 december een torenkraan gedemonteerd.

Alleen op dinsdag 8 december tussen 10.00 en 12.00 uur is de Bezuidenhoutseweg tussen de Laan van NOI en de Prins Clauslaan afgesloten.

Verder wordt er tussen de spitsen 1 rijbaan afgesloten. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer.

Achttien aanhoudingen bij bezetting ministerie BuZa

De politie moest vrijdagavond ingrijpen toen tientallen Koerden het ministerie van Buitenlandse Zaken bezetten. Achttien mensen zijn aangehouden.
Een groep Koerden bezette het ministerie en eiste een gesprek. Een deel van de groep ging het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg binnen. Anderen bleven buiten staan. Ze scandeerden onder andere ‘Erdogan moordenaar’ en droegen een spandoek met de tekst ‘Samen tegen fascisme’.

Toen de politie eiste dat ze het ministerie moesten verlaten en de demonstranten daar niet op reageerden, gingen agenten over tot aanhoudingen.

Bouw Paleistuin in de Spaarwaterstraat 20 oktober van start

In de Spaarwaterstraat komen 24 nieuwe woningen (bouwplan Paleistuin). Om het bouwverkeer de ruimte te geven en overlast tot een minimum te beperken neemt de gemeente een aantal verkeersmaatregelen.

Paleistuin Den Haag vogelvlucht_klein

Verkeersmaatregelen:
De aanvoer van groot materiaal gebeurt vanaf de Bezuidenhoutseweg. Het bouwverkeer rijdt tegen de richting in de Cornelis Houtmanstraat in en slaat rechts af naar de Spaarwaterstraat om zo de inrit van de bouwlocatie te bereiken.
Tijdens bouwtransporten leiden verkeersregelaars het verkeer in goede banen.

Om bouwverkeer en hulpdiensten voldoende ruimte geven geldt in de Spaarwaterstraat en Cornelis Houtmanstraat aan beide zijden een parkeerverbod van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur. In de avonduren en weekenden kan er wel geparkeerd worden. Ook mag u kort parkeren om uw kind(eren) naar school te brengen of te halen.

Voor het instellen van het parkeerverbod wordt een verkeersbesluit aangevraagd.

Duur van de werkzaamheden
De aannemer begint dinsdag 20 oktober 2015 met de werkzaamheden die naar verwachting tot het tweede kwartaal van 2017 gaan duren.

Bereikbaarheid en veiligheid
Woningen, bedrijven en toegangen tot particuliere parkeervoorzieningen blijven bereikbaar. De gemeente doet er alles aan om de veiligheid tijdens de werkzaamheden te garanderen. Maar werkterreinen blijven gevaarlijke plaatsen, het is verstandig kinderen hierop te wijzen.

Bewonersbrief
Bewoners hebben een brief van de gemeente ontvangen over het uitstellen van de werkzaamheden. Deze brief kunt u hier lezen.

Bewonersbrief bouwplan Paleistuin in Spaarwaterstraat (PDF, 660 kB)

Meer informatie
Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met de projectleider, heer S. Prins via telefoonnummer 010 – 524 33 11. Krijgt u het antwoordapparaat? Spreek dan uw naam, vraag en contactgegevens in. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Naamgeving Spaarwaterhof

Het College van B& heeft besloten een stuk van de openbare ruimte tussen de Spaarwaterstraat en de Bezuidenhoutseweg te voorzien van de naam Spaarwaterhof als aangegeven op de bij dit besluit (kenmerk DSO/2015.892 van 6 oktober 2015) behorende, en als zodanig gewaarmerkte tekening Naamgeving Openbare Ruimte met tekeningnummer DSO.GI&E.213.

Het stuk is vernoemd naar  Simon Anton Spaarwater (1853-1931), grondeigenaar,

Dit besluit wordt gepubliceerd in het gemeenteblad van week 41 van 2015 en is, inclusief toelichting en bijlage, terug te vinden zal zijn op de site www.denhaag.nl/bestuurlijkestukken, onder risnummer 286763.

Verbouwing Binnenhof: Eerste en Tweede Kamer verhuizen tijdelijk naar Bezuidenhout

Het hele Binnenhof gaat vanaf 2020 dicht. Minster Stef Blok van Wonen en Rijksdienst stelt vrijdag de ministerraad voor om het Binnenhof-complex 5,5 jaar te sluiten voor een grondige verbouwing. De afgelopen weken is de optie van een renovatie van 13 jaar van tafel verdwenen om dat het veel duurder is. Dit melden ingewijden aan het AD.

In de plannen voor de verbouwing van het Binnenhof verhuist de Tweede Kamer naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat bijna naast het Centraal Station ligt. Daar wordt een verbouwing van een kleine 40 miljoen euro gedaan om het geschikt te maken als voorlopig huis van de democratie.

Lees het hele artikel op AD.nl.