Stichting De Regenboogboom uit Bezuidenhout eerste prijswinnaar van het Nationaal Compliment 2002!

Het Nationale Compliment, dé prijs voor het beste vrijwilligersproject, werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Onder voorzitterschap van Henk Kasbergen, directeur Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton, selecteerde de jury uit 550 inschrijvingen drie winnende projecten. De eerste prijs, 12.500 euro ging naar Stichting De Regenboogboom, uit Den Haag (Joan van Hoornstraat in Bezuidenhout). De tweede prijs van 7500 euro werd gewonnen door Buurtbemiddeling uit Gouda. Dress for success uit Rotterdam ontving de derde prijs van 5000 euro.

Stichting de Regenboogboom leert kinderen die te maken hebben met ziekte, trauma en handicap op eigen kracht een innerlijk gevoel van veiligheid en vrijheid te scheppen – op ieder moment dat zij daar zelf behoefte aan hebben. Ze kunnen daarmee met meer zelfvertrouwen, rust en levenslust hun moeilijke omstandigheden tegemoet treden.

Kinderen worden bezocht in (academische) ziekenhuizen en instellingen. In de loop der jaren is een wijze van werken ontwikkeld, waardoor de gedachtewereld van een kind wordt afgeleid van diens pijnlijke situatie naar een wereld waar ruimte is voor de eigen fantasie en levenskracht. Daarvoor gebruiken zij o.a. een met kristallen en bloemen versierde boom, liedjes en verhalen.

Uit het Jury rapport: ”De jury heeft grote bewondering voor het zware en bijzondere werk dat de vrijwilligers van de Regenboogboom doen. Het opmerkelijke van dit project is dat de stichting verder gaat dan een kort bezoek om de kinderen afleiding te bezorgen. De vrijwilligers bieden de kinderen met de Regenboogboom immers op een blijvende manier een helpende hand doordat ze op elk gewenst moment in hun fantasie kunnen terugkeren naar hun eigen regenboogbos. De jury is ervan overtuigd dat dit opmerkelijke project anderen inspireert en van zeer grote waarde is voor haar omvangrijke doelgroep. De jury beloont het project Stichting de Regenboogboom daarom met genoegen voor de eerste prijs van het Nationaal Compliment 2002.”