Sportieve Senioren

door Piet Niekerk

Onder het motto ‘Sportief bewegen met anderen is gezond, leuk en vooral gezellig’, vond maandag in sporthal Overbosch de Senioren Sportdag 2004 plaats. Welzijn Haagse Hout had deze sportdag georganiseerd voor iedereen van 55 jaar en ouder. Die maandag was er voor deze leeftijdscategorie een aaneenschakeling van sport en spel van 9.30 tot 16.15. 

De opening werd verricht door de sportcoryfeeën van weleer Atje Keulen-Deelstra, meervoudig (wereld)kampioene op de schaats en Tom Okker, Nederlands tennisser van internationale klasse. Erica Terpstra, voorzitter van het NOC-NSF, kon niet in persoon aanwezig zijn aan de Vlaskamp omdat ze verplichtingen had in Athene. Maar zij sprak een videoboodschap uit aan de deelnemers: “Heel erg blij en een geweldig initiatief” -die op afstand met applaus gewaardeerd werd. À raison van € 7,50 hadden de senioren een dag vol sport en spel, inclusief koffie/gebak, lunch, consumpties, aperitief en leuke herinnering. Als symbolische opening moest elke deelnemer een tennisbal door een groot papieren plakkaat gooien. Tom Okker sloeg voor -uiteraard een ace.

Diversiteit
Door de sportconsulenten van Welzijn Haagse Hout was het initiatief genomen om voor de doelgroep 55-plus een senioren-sportdag te organiseren. Tot dusver was dat eens in de vier jaar, erg weinig dus. Sportconsulent Peter Nijboer: “ja, dat is het ook, maar het streven is elk jaar een seniorensportdag te houden. En we gaan het doen ook”. Sportconsulente Ans Willemse heeft mede de hand gehad in de organisatie van de dag. De belangstelling was groot en 30 a 40 mensen moesten worden teleurgesteld. Maar ruim 80 senioren konden zich uitleven op een diversiteit van sport en spel, onder andere badminton, tafeltennis, koersbal, handbal, volleybal, klaverjassen, schaken en bridgen. Assistenten van het CIOS (Centraal Instituut voor Opleiding Sportbegeleider} zorgden dat alles in goede banen werd geleid. Drie van hen, Bregje Pol, Tippy Vink en Joke Plug, enthousiaste meiden, bewezen hun ‘sturende’ aanwezigheid, aandachttrekkend door hun eigele sweaters. ‘Meer Bewegen voor Ouderen’ is het uitgedragen advies. Atje Keulen-Deelstra had ook al gezegd: Niet lui worden, bezig blijven!”
Terecht wordt gesteld, dat veel inwoners binnen het stadsdeel Haagse Hout iets doen aan sport of bewegen, maar een groot deel ook niet. Het is het streven van Welzijn Haagse Hout om ook deze doelgroep te bereiken.
Ouderen consulente José Peters is zich dat ook bewust en de senioren worden opgetrommeld via WDC’s, bibliotheken en de plaatselijke pers. Het is van essentieel belang dat er in deze tijd van drukte en anderzijds passiviteit een actieve levensstijl wordt gestimuleerd, waarbij het sociale contact een belangrijke factor is. De Senioren Sportdag zal ongetwijfeld een vervolg hebben, want consulent Nijboer stelt in het vooruitzicht: “We kunnen uitbreiden tot 100 a 200 senioren en in de Haagse Hout zijn die zeker te vinden”.