Speeltuin Haagse Hout krijgt cheque van €4500

Uitbreiding mogelijk gemaakt door NWO
door Mary Huizinga

Donderdagmiddag 19 september was het extra druk op het speelterrein aan de Spaarwaterstraat. Overal krioelden kinderen in de leeftijden van peuter tot puber, druk bezig met step, fiets, skates of voetbal. Er was veel animo voor de klimwand van Haag Sportief en ook voor het reusachtige luchtkussen. Een clown zorgde voor de grollen en grappen, de kinderen konden geschminkt worden en het goede weer droeg bij tot de feestelijke sfeer tijdens de overhandiging van een cheque ter waarde van €4.500 bestemd voor de uitbreiding van de speeltuin.

De speeltuin wordt het hele jaar door dagelijks bezocht door jong en oud. Er zijn speeltoestellen voor de kleintjes, er is een basketbalterrein, een jeu de boules baan en een groot grasveld voor voetbal of andere sporten. Op vertoon van een lidmaatschapskaart zijn er ook speel- en sportartikelen te leen, zoals stepjes, fietsen, skates, en zelfs jeu de boulesballen. De beheerder, bijgestaan door een aantal vrijwilligers heeft de zorg over het terrein en zijn gebruikers.
De Stichting Welzijn Haagse Hout ontving de prijs, éen cheque van €4.500 uit handen van de heer Cas Maessen namens De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Raymond Taal, de beheerder van het speelterrein, nam de cheque in ontvangst en vertelde hoe NWO betrokken was geraakt bij de uitbreiding van de speeltuin. NWO wilde de interne kwaliteit van haar organisatie verbeteren en had in maart van dit jaar een prijs ter beschikking gesteld voor het project dat de grootste bijdrage leverde aan de kwaliteitsverbetering. De prijs ging naar het team van Cas Maessen en Boudie Rijksschroef. Zij besloten de persoonsgebonden prijs niet in eigen zak te steken, maar een goede bestemming te zoeken in de wijk waarin het kantoor van NWO gehuisvest is. Na enig vooronderzoek viel de keuze op het speelterrein aan de Spaarwaterstraat.

Algemeen belang
Raymond Taal: “De speeltuin voor- ziet in een grote behoefte voor de gehele wijk. Hij is nu ingericht voor kinderen tot 6 jaar. Er zijn echter onvoldoende speeltoestellen voor de wat oudere kinderen. Het geld van de NWO-prijs en het geld voor het winnen van de Gulden Klinker (het beste buurtinitiatief) willen we besteden aan speeltoestellen voor de oudere jeugd. Ik heb in de buurt een enquête gehouden voor de aanschaf van de toestellen en tot mijn verbazing bleek het conventionele speelgoed, grote schommels, een klimrek en een glijbaan, het meest favoriet bij de kinderen”.
Peter Nijboer, die als sportconsulent bij de speeltuin betrokken is, benadrukt het algemeen belang van het speelterrein. “Er zijn zeker drie scholen in de buurt, die van het terrein gebruik maken. Jonge moeders, waarvan sommigen als vrijwilliger een oogje in het zeil houden, onder- houden hier hun sociale contacten. Ook de oudjes, die zich voornamelijk met jeu de boules bezighouden, helpen mee bij een stukje opvoeding van de jeugd”.

Toezegging
Op mijn vraag wanneer de nieuwe toestellen geplaatst zullen worden, betrekt het gezicht van Raymond Taal. Hij legt uit: “De eigenaar van het terrein is O.C.W. De exploitatie is in handen van Welzijn Haagse Hout. Het ligt voor de hand dat de gemeente het grondwerk voor het plaatsen van de toestellen zou bekostigen, dat was mij door twee wethouders ook toegezegd, maar als ik nu aan de bel trek, zijn ze even niet thuis”. De heer Taal is er echter van overtuigd dat alles in orde zal komen. En als we het toch over normen en waarden hebben, dan mag de opvoedkundige functie van een speel/sportterrein toch zeker niet uitgevlakt worden. Het is te hopen dat de gemeente snelover de brug komt, zodat de uitbreiding van het speelterrein ook daadwerkelijk tot stand kan komen. Een verdiende prijs voor alle betrokkenen.