Spectaculaire basketball clinic bij Overbosch College

Hen Pieterse maakt indruk met basketballtalent én met lengte
DEN HAAG -Vrijdag 12 maart was het ‘basketballday’ op het Overbosch College aan de Rooseboomstraat (Bezuidenhout). De school beschikt sinds anderhalf jaar over een naschoolse basketball school waaraan elke maandag door circa 20 leerlingen wordt deelgenomen. Zij vormen de kern van de schoolteams (m/v) die op hun beurt weer deelnemen aan de Haagse Basketball Schoolleague.

Als voorloper op de derde speelronde van die School League die aan het eind van vrijdagmiddag plaatsvond in de nabij gelegen sporthal Overbosch, had het Overbosch College een professionele basketball clinic in de eigen gymzaal georganiseerd. Onder toeziend oog van circa 100 leerlingen en docenten stonden de schoolteams centraal in een clinic die werd verzorgd door de bekende basketball entertainer en ex-topinternational Henk Pieterse. Pieterse, die door zijn imposante lichaamsbouw (2.13m, 125 kg en schoenmaat 52!) geen introductie als topsporter nodig heeft, dwong bij de deelnemers en toeschouwers veel aandacht af met zijn optreden. Het doet denken aan een klassikale uitvoering van de ‘Harlem Globe Trotters’. Geassisteerd door basketball leraar Rafael Haas, speler van BV Voorburg, werden de actieve basketballers en het publiek onder het luide R&B muziek geconfronteerd met circusachtige acts die vele hilarische momenten opleverden.

‘Hekel aan pesten’
Concentratie, technische hoogstandjes met de bal, veel aandacht voor de positie van de medespelers en vooral onderling respect die past bij deze Amerikaanse sport werden belicht. Doodstil was het toen de lange Pieterse aan het begin van zijn clinic luidkeels benadrukte dat hij een enorme hekel heeft aan pesten. “Als je met elkaar aan sport doet is dat gezond voor je lichaam. Je koppie en daardoor ook voor je schoolresultaten en je sociale contacten met andere leerlingen. Pesten hoort daar niet bij. Enjoy the game and have fun”.

Na de 60 minuten durende clinic vertok de uit Sittard (Limburg), afkomstige basketball clinician/entertainer naar de nabij gelegen sporthal Overbosch voor de Haagse Basketball School League. Hij verzorgde daar een warming-up met alle teams en presenteert het toernooi met, wederom, R&B muziek.

Meedoen belangrijkst
Het jongensteam van het Overbosch College slaagde er niet in om tot de laatste vier van de finalepoule door te dringen. Het meisjesteam was al eerder uitgeschakeld. Volgens docent en coördinator sportactiviteiten Paul van de Beek is dat niet het belangrijkste: “We zijn met een relatief kleine groep anderhalf jaar terug gestart met het basketballprogramma en beleven er veel plezier aan en dat is ook belangrijk gebleken voor de sociale omgang in onze schoolgemeenschap. Onze schoolteams doen het al een stuk beter dan vorig jaar en zijn na schooltijd elke maandag fanatiek aan het trainen. Maar dit staat niet voorop. Sport is gezond voor de geest”.  “Basketball is een hype omdat het ook stoer is, van outfit tot acties. Het sluit goed aan bij de beleving van tieners. Ik heb van Sportsuppport (Gemeente Den Haag) begrepen dat de belangstelling onder basisscholen nog veel groter is dan bij het Voortgezet Onderwijs. Dat voorspelt een goede toekomst voor basketball en andere sportieve activiteiten. Wij kijken terug op een zeer geslaagde basketballclinic en onze wekelijkse basketbalschool. De uitschakeling van onze schoolteams voor de finales van de Haagse Basketbal School League verbazen mij niet, het is niet zomaar een spelletje, je moet het wel willen leren en een beetje aanleg hebben. Andere scholen zijn daar al jaren mee bezig, wij beginnen net. Het gaat ons ook niet primair om de resultaten, bewegen en aan sport doen is het voornaamste. Het maakt niet uit of je groot of klein bent, om te basketballen. Er is voor iedereen een passende positie in het veld. Meedoen is het belangrijkste”, aldus de sportdocent.