Sir Roger Norrington dirigeert Schubert – Side by Side: Orkest van de Achttiende Eeuw en Koninklijk Conservatorium

Een wereldberoemde dirigent, een meesterlijk orkest en jonge veelbelovende musici bundelen hun krachten. De befaamde dirigent Sir Roger Norrington dirigeert twee symfonische meesterwerken van Franz Schubert: zijn ‘Onvoltooide’ Symfonie nr. 7 en zijn ‘Grote’ Symfonie nr. 8. Uitgevoerd door een 80-koppig orkest, bestaande uit 40 musici van het Orkest van de Achttiende Eeuw, zij aan zij met 40 talentvolle musici Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium. Op 17 mei 2019 is het Side by Side-concert in het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Orkest van de Achttiende Eeuw
In 1981 richtte Frans Brüggen samen met vrienden het Orkest van de Achttiende Eeuw op, bestaande uit ongeveer 55 leden, afkomstig uit meer dan twintig landen. Vijf keer per jaar gaat het orkest op tournee. De musici, specialisten op het gebied van 18e en vroeg-19e-eeuwse muziek, spelen op originele instrumenten of eigentijdse kopieën. In 2014 dirigeerde Brüggen zijn eigen orkest met – voor het eerst – naast elk orkestlid een student van het Koninklijk Conservatorium die meespeelde. Zij aan zij, samen aan één lessenaar, was er een unieke overdracht van muzikale kennis en bezieling. In 2019 vindt reeds de zesde editie van Side by Side plaats, ditmaal met de laatste twee symfonieën van Franz Schubert op het programma.

Sir Roger Norrington
Na topdirigenten Frans Brüggen (2014), Marcus Creed (2015), John Butt (2016), Kenneth Montgomery (2017) en Philippe Herreweghe (2018) staan de musici ditmaal onder leiding van de befaamde Sir Roger Norrington. Hij was in 1978 de eerste die het klassieke en romantische repertoire uit volle overtuiging met historische instrumenten aandurfde. Inmiddels is hij een boegbeeld voor de historische uitvoeringspraktijk. Een perfecte match dus met het Orkest van de Achttiende Eeuw en de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium.

Henk van der Meulen, directeur Koninklijk Conservatorium, over ‘Side by Side’:
‘Kennisoverdracht door professionele musici die samen met onze studenten repertoire instuderen en uitvoeren, is de meest natuurlijke en beste weg voor onze studenten om te groeien. Maar het betekent nog iets: het zorgt ook voor het doorgeven van belangrijk cultureel erfgoed, en het zorgdragen voor de muziekpraktijk van de toekomst.’

Praktische informatie
Orkest van de Achttiende Eeuw
Musici Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium
Sir Roger Norrington, dirigent

Franz Schubert
Symfonie nr. 7 in b, D 759 ‘Onvoltooide’
Symfonie nr. 8 in C, D 944 ‘Grote’

vr 17 mei 2019, 20.15 uur
Koninklijk Conservatorium Den Haag

Informatie en tickets: www.koncon.nl/sidebysidewww.koncon.nl/sidebyside