Schilderij Huis ten Bosch teruggevonden

Het was 200 jaar zoek. Een zeldzaam en bijzonder schilderij van Paleis Huis ten Bosch, woonpaleis van Koningin Beatrix, is te zien in Den Haag bij galerie Hoogsteder & Hoogsteder.
Het is de vroegste en meest gedetailleerde afbeelding van het paleis zoals wij dat kennen. Jan ten Compe schilderde het nieuwe Huis ten Bosch rond 1750, vlak voordat het aan Stadhouder Willem IV werd opgeleverd. De piketpaaltjes staan nog in de grond om aan te geven waar de bestrating moest komen.

Willem Jan Hoogsteder ontdekte het schilderij in Parijs en wist het aan te kopen. In Den Haag toonde hij het aan Charles Dumas, expert van 18de eeuwse stadsgezichten. Dumas kende het stuk alleen uit een vermelding in de archieven. Hoe het werk eruit zag, wist niemand.

Willem IV en de Zilveren Eeuw
Huis ten Bosch werd gesticht in 1645 als zomerverblijf voor Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Het bestond uit enkele bescheiden vertrekken rondom de Oranjezaal. Amalia liet deze zaal verfraaien om haar vroeg gestorven man Frederik Hendrik te eren. Pas 100 jaar later verrees een volwaardig paleis, toen prins Willem IV er door de beroemde architect Daniël Marot 2 vleugels aan liet bouwen. Willem IV betekenden veel voor de kunsten in hun periode, de Zilveren Eeuw. In deze tijd bloeide het hofleven in Den Haag op na de zogenoemde stadhouderloze tijdperken.

De ontdekking van het Gezicht op Huis ten Bosch was aanleiding voor Hoogsteder & Hoogsteder om een tentoonstelling in te richten over de kunsten van de 18de eeuw. Naast schilderkunst tonen ze ook de schoonheid van de architectuur, de meubelen en zelfs de muziek uit de 18de eeuw. In een aparte zaal illustreren zij de Oranjegeschiedenis uit zowel de Zilveren als de Gouden Eeuw.

DE ZILVEREN EEUW – 18de eeuwse schilderkunst en Oranjegeschiedenis, 1 november 2011 – 31 januari 2012, maandag tot en met vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur, OPEN WEEKEINDE: zaterdag 12 en zondag 13 november 2011. Meer informatie op www.hoogsteder.com.