Scanauto bij controle betaald parkeren

Vanaf april 2014 rijdt als proef een zogenoemde scanauto door de straten van Den Haag. De scanauto moet het makkelijker maken mensen op te sporen die geen parkeerkaartje hebben gekocht of geldige parkeervergunning hebben. De proef duurt 3 maanden.
De scanauto scant de kentekens van de geparkeerde auto’s en koppelt die aan een speciale databank. Daarin zijn voor deze proef alle parkeervergunningen van bewoners gezet. Van hun kentekens is bekend in welk gebied zij geparkeerd mogen staan.  
Staat het kenteken niet in de databank? Dan geeft de scanauto het kenteken en de plaats van de auto door aan de parkeercontroleurs die op een scooter meerijden. Zij gaan naar de auto toe en controleren of deze auto voor het parkeren had moeten betalen. Zo niet, dan geeft de controleur een parkeerbon.
De techniek die gebruikt wordt voor het lezen van de kentekens wordt ANPR genoemd (Automatic Number Plate Recognition).
Verbeteren van de controle
De gemeenten Amsterdam, Utrecht en Haarlem zetten de scanauto al enkele jaren in. De gemeente Den Haag onderzoekt met deze proef of de scanauto ook in Den Haag kan helpen de controle te verbeteren. De auto scant gemiddeld 1000 tot 1500 auto’s per uur. Om het parkeren in Den Haag verder te digitaliseren zijn eerder ook alle parkeerautomaten aangepast. Betalen met muntgeld kan niet meer. 
Voor meer informatie over parkeren in Den Haag, kijk op denhaag.nl/parkeren.