RTV West: Haags Opvoedcanon op de Liduinabasisschool gepresenteerd

DEN HAAG – De opvoedcanon die de gemeente Den Haag samen met de Haagse Hogeschool heeft gemaakt, is woensdag gepresenteerd. In 51 hoofdstukken wordt allerlei informatie over opvoeden gegeven.
De canon is samengesteld door tientallen wetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten, onder leiding van René Diekstra van de Haagse Hogeschool. De bedoeling is om ouders, leraren en hulpverleners een overzicht te geven van de laatste inzichten op opvoedgebied.

Zowel ouders als professionals worstelen met opvoedingsvragen, zo bleek eerder uit onderzoeken van de gemeente. Een overgrote meerderheid van de ouders wil graag meer weten over het opvoeden van kinderen volgens een peiling.

Invloed op pubers
In De Opvoedingscanon wordt gesproken over de fysieke groei van kinderen, zoals de ontwikkeling van de hersenen, tot de betekenis van buiten spelen, maar ook over de invloed in de puberteit. Die invloed op pubers is volgens de tientallen wetenschappers, die aan het boek meewerkten, vooral groot bij belangrijke toekomstkwesties, zoals de keuze van een school of beroep.

De canon is koop in de boekhandel en te vinden op internet: https://www.opvoedingscanon.nl/.


Luister naar de reportage: Beter leren opvoeden dankzij de Haagse opvoedcanon