RTV West, 29 oktober: Slagveld in fietsenstalling NS stations Den Haag

DEN HAAG – De actie van de gemeente tegen fout gestalde fietsen rond de treinstations Den Haag Centraal en Holland Spoor heeft nog niet veel uitgehaald.  Dagelijks is het er nog steeds een enorme chaos van gevallen en fout gestalde fietsen. Ook staan er allerlei wrakken tussen waar zichtbaar niet meer mee gereden kan worden. 

Door regioreporter Diego Lopez Boes


Aan het Holland Spoor puilt de fietsenstalling, die ruimte biedt aan 1200 fietsen, elke dag aan alle kanten uit. Fietsen worden zomaar ergens tussen gepropt. Op zoek naar een plek waar je eigen fiets wel goed en veilig staat, worden andere fietsen omgegooid of verplaatst. De chaos in de stalling neemt steeds grotere vormen aan.

Zoeken naar fiets blijft elke dag spannend.

Het komt meer dan eens voor dat je mensen verbaasd ziet rondstruinen met een te hoge hartslag vanwege de vrees dat hun fiets gestolen is. Opluchting is er wanneer hun trouwe rijwiel uiteindelijk wordt gevonden. ”Ik was echt even bang dat ie gestolen was”, vertelt Sandra een dagelijkse gebruiker van de fietsenstalling, “gelukkig stond ie ergens in een ander pad.”

De gemeente heeft een jaar geleden actie aangekondigd om de chaos tegen te gaan. Volgens de gemeente staat 25% van de fietsen er langer dan een week, terwijl de stalling juist bedoeld is voor ‘kort parkeren’. De gemeente labelt met enige regelmaat de fietsen en haalt fietsen met een label die er na 7 dagen nog staan weg. Zo wordt het ‘lang parkeren’, dat sinds 1 september 2008 verboden is, tegengegaan. De acties van de gemeente hebben nog geen merkbaar succes