Renovatie Tebodin grotere uitstraling Bezuidenhout

Strak en tijdloos ontwerp
door Piet Niekerk

DEN HAAG -Vorige week donderdag vond aan de Laan van Nieuw Oost-Indië op uitbundige wijze de ingebruikneming van het gerenoveerde ingenieursbureau Tebodin plaats. Vanaf 16.00 uur was er sprake van een regelrecht feest, met muziek (De Heeren van het Goede Leven), zang (Elsbeth Quispel), drank en hapjes. 

De 250 aanwezigen – 150 Tebodinners en 100 gasten – zorgden voor een zeer geanimeerde stemming. Die werd er niet minder op door toespraken van directie, de burgemeester en verbaal optreden van een humorist (‘professor’ v.d. Polle). De renovatie: strak en ‘tijdloos’, met veel warm hout in het interieur, al bij het entree.
Tebodin werd, nog vóór de Duitsers vertrokken, op 8 maart 1945 opgericht door prof. dr. ir. Frederik van Iterson. Hij was in 1941 door nazi’s als directeur van de Staatsmijnen aan de kant gezet. Direct na de oorlog begonnen met 1 gewone tafel, 1 tekentafel en een kruk aan de Oude Waalsdorperweg, later Koninginnegracht, telt het concern nu wereldwijd 2.200 werknemers, van wie 900 in Nederland. Het hoofdkantoor is aan de Laan van Nieuw Oost-Indië en er zijn 40 vestigingen in 22 verschillende landen. Tebodin opereert internationaal, getuige vele foto’s van projecten in de hele wereld.
Een van de hoogtepunten van de ingebruikneming van het gerenoveerde gebouw was de onthulling van een geavanceerde klok, tijdmeter en blikvanger tegelijk. Burgemeester Deetman had al ongeduldig gevraagd: “Wat houdt die onthulling nou eigenlijk in?” Het bleek een uurwerk, bestaande uit een roestvrij stalen ring van ongeveer 1 meter doorsnee, waarin de wereldkaart, omgeven door 60 rode secondelampjes met bovenop de letter T . Dit kunstwerk – want dat is het – uiterst fraai vorm gegeven door Tebodin-bouwkundig ontwerper Patrick Caspers, is ontstaan uit een prijsvraag, die Caspers won.

Prominenten
Tebodin staat voor Technisch Bureau voor de Ontwikkeling der Industrie in Nederland. Maar ook dienstverlenend heeft het bureau onlangs een slag binnengehaald: de verkeersborden voor de ANWB. Opdrachtgever Rijkswaterstaat bevond zich dan ook onder de prominente gasten. Dit draagt bij tot de grotere uitstraling van Tebodin in het Bezuidenhout. De temperatuurmeter buiten is vervangen door de klok binnen.