Remise voor Krajicek

door Piet Niekerk

Op woensdag 2 juni vond er aan het Bezuidenhoutse sportcomplex in de Spaarwaterstraat een presentatie van Streetsportactiviteiten plaats, met als klapstuk een optreden van Richard Krajicek. De winnaar van het tennistoernooi op Wimbledon 1996 was die dag op de locatie om 19.00 uur een partij te spelen tegen de Nederlandse rolstoelkampioen van 2001.
Rond het terrein hingen aan de hekken affiches, met daarop ‘Richard Krajicek Foundation’, een instelling die het mogelijk wil maken kinderen uit achterstandswijken in de gelegenheid te stellen om te sporten. De rolstoeler was de 25-jarige Berry Korst, die vanaf zijn geboorte lichamelijk gehandicapt is. Hij speelt al vanaf zijn 11e jaar tegen staande tennissers. 

Quitte
De wedstrijd duurde niet langer dan 15 minuten en de uitslag was 6-3. 3-6. Dat lijkt gelijkspel en dat was het ook, maar tot tevredenheid van beide partijen ‘werd de wedstrijd niet voortgezet. Volgens coördinator Sportactiviteiten Den Haag van de Dienst OCW, Wim de Jong, was dat ook de bedoeling. “Gelijkspel, dus quitte”, waarbij beide partijen een goed gevoel over hielden”, aldus deze intermediair tussen gemeente en tennissers. De wedstrijd eindigde -eigenlijk volgens plan -quitte, want normaal is een rolstoeler niet opgewassen tegen een ‘staander’, zeker niet van het kaliber Krajicek. Die zei, na afloop van het partijtje: “Als ik ook als gehandicapte in een rolstoel partij had moeten geven tegen Berry Korst, zou ik zeker verloren hebben. Deze man beschikt over zo’n goeie techniek!”. Rolstoeler Korst reageerde hierop positief door te zeggen: “Leuk om te horen, maar wij blijven natuurlijk altijd in het nadeel tegenover ‘staanders’. Na zo’n wedstrijdje, zoals nu, ben je na afloop helemaal uitgeput. Je moet alles met je armen doen en dat kost een enorme energie!”.

Playground
Behalve dat Krajicek op ‘eigen terrein’ speelde -hij heeft van zijn 15e tot zijn 20e jaar in de Stuyvesantstraat gewoond -vond hij het een uitdaging uit te komen tegen een gehandicapte rolstoeltennisser, die zijn sporen verdient heeft in de sport. Op de playground Spaarwaterstraat vonden vanaf 15.00 uur sporten plaats als tennis, basketball en skaten. Zo’n 250 mensen volgden de sportieve verrichtingen, met inbegrip van voetbal en streetdance. Bij deze gelegenheid overhandigde de basisschool De Zonnebloem een cheque van 1.588 euro, verdiend met de verkoop van eigengemaakte producten uit olympische landen. Het geld is bestemd voor de Richard Krajicek Foundation.