Regenboogzebrapad op Bezuidenhoutseweg

Bron: Den Haag Dichtbij
Door Noelia Romero Cabrera

DEN HAAG – Den Haag krijgt een regenboogzebrapad in de middenberm van de Bezuidenhoutseweg ter hoogte van de Koekamp. Dit om aandacht te vragen voor de acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT).

Het gekleurde pad komt in de middenbemr van de kruising van de Bezuidenhoutseweg met de Koekamp. Het huidige ‘witte’ zebrapad op de rijbaan blijft gehandhaafd in verband met de wettelijke voorschriften.

Er is gekozen voor deze locatie vanwege de intensieve loopstromen van mensen van het Centraal Station door de Koekamp en vanwege de centrale locatie nabij het Centraal Station. Daarnaast is deze locatie in de nabijheid van het homomonument. De regenboogzebra zal op deze plek door veel mensen worden opgemerkt.

De regenboogzebra komt nog niet direct op die plaats: de middenberm zal eerst worden gebruikt voor het bouwverkeer van de nieuwe fietsenstalling op het KJ-plein. Het regenboogzebrapad komt darom tijdelijk in de middenberm van de Bezuidenhoutseweg ter hoogte van de Prinses Irenestraat. Na de oplevering van de fietsenstalling KJ-plein en de herinrichting van de Kruising Bezuidenhoutseweg – Koekamp wordt het regenboogzebrapad definitief aangebracht in de middenberm bij de Koekamp.

De aanleg van het regenboogzebrapad in de middenberm van de Bezuidenhoutseweg nabij de Prinses Irenestraat zal plaatsvinden in mei 2016.

Het regenboogzebrapad komt er op initiatief van D66, Groep de Mos en de VVD. D66-raadslid Kim Waanders: “In onze stad moet iedereen zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Een regenboogzebrapad is een plek waar je letterlijk stilstaat bij de sociale acceptatie van LHBT’ers.”

Den Haag is niet de eerste stad waar een regenboogzebrapad zal verschijnen. Andere grote steden als Maastricht, Utrecht, Tilburg en Leiden hebben inmiddels een regenboogzebrapad. Lakerveld: “De acceptatie van LHBT’s is absoluut geen vanzelfsprekendheid en heeft blijvende aandacht nodig. Daarom is het goed dat wij als Stad van Vrede en Recht een voortrekkersrol op ons nemen.”

Groep de Mos raadslid Dubbelaar benadrukt de boodschap die het zebrapad uitstraalt: “Zelf heb ik jonge kinderen. Ik wil hun meegeven dat je in Den Haag kunt zijn wie je wil. Homo, hetero of biseksueel, het maakt ons niet uit. Dát dragen we uit met een regenboogzebrapad.”