RandstadRail vanaf zaterdag volledig in gebruik

DEN HAAG – Na bijna een jaar vertraging wordt zaterdag ook het laatste trajectdeel van de RandstadRail in gebruik genomen. Dat liet regiobestuurder Peter Smit van het Stadsgewest Haaglanden donderdag weten.
Het gaat om lijn 3, op de Krakeling in Zoetermeer. November vorig jaar ontspoorden twee toestellen van de RandstadRail, waarbij zeventien mensen gewond raakten. De Inspectie van Verkeer en Waterstaat (IVW) besloot het vervoerssysteem toen stil te leggen.
“RandstadRail is door en door getest en ik heb het volste vertrouwen in dit systeem”, aldus Smit.

Groen licht
De Erasmuslijn tussen Rotterdam en Den Haag is begin september in bedrijf genomen. Een maand later gaf de inspectie groen licht voor RandstadRail 4, tussen Den Haag De Uithof en Zoetermeer Javalaan. Een deel van lijn 3 is sinds zaterdag in gebruik; het laatste stuk volgt komend weekeinde.
Om RandstadRail uit te proberen kunnen reizigers zaterdag gratis in lijn 3 en 4 tussen Zoetermeer en Den Haag CS plaatsnemen. De RandstadRail maakte naast gewonde passagiers ook politieke slachtoffers. De Haagse wethouder voor verkeer en vervoer, Pieter van Woensel, trad eind februari af om de grote problemen met de spoorverbinding.

Budget
Van Woensel, die werd opgevolgd door Smit, verklaarde op te stappen omdat het budget voor het lightrailtraject met 12 miljoen euro was overschreden. Over de uiteindelijke kosten van het project is nog niets bekend. De komende maanden komt daar meer duidelijkheid over.