RandstadRail tijdelijk in tweeën geknipt

DELFT – De voertuigen van RandstadRail staan sinds eind november in de remise. Deskundigen bekijken hoe ze zo snel mogelijk weer kunnen rijden. Ze zijn er nog niet uit, maar er zijn al wél verschillende scenario’s bedacht. De Zoetermeerlijn van RandstadRail wordt mogelijk in tweeën geknipt. Het tracé loopt van de Zoetermeerse wijk Oosterheem tot aan de Monstersestraat in Den Haag (en wordt uiteindelijk nog doorgetrokken naar Loosduinen), maar de kans bestaat dat het stuk bij de Haagse halte Ternoot voor onbepaalde tijd buiten dienst wordt gesteld.
Dit bevestigt een woordvoerster van de HTM. De maatregel zal ertoe leiden dat één route leidt van Zoetermeer naar de Laan van Nieuw-Oost-Indië in Den Haag, en de andere van het Centraal Station naar de Monstersestraat of Loosduinen. Veel reizigers zullen als gevolg hiervan moeten overstappen.
De HTM ziet het plan als serieus scenario wanneer de rails op het viaduct bij Ternoot (ter hoogte van de Utrechtsebaan) worden vernieuwd. Dit gebeurt in de loop van 2007 en is nodig omdat in de aanloop naar een bocht de ene spoorstaaf hoger ligt dan de andere. Voor de gewone trams is dit geen probleem. Afgelopen zomer bleek echter dat RandstadRail-materieel dat hier met een lage snelheid overheen rijdt, een verhoogd risico heeft op ontsporingen. Op 29 november is dit ook gebeurd.