Programma haalt ouderen uit seizoensisolement

Senioren Zomerschool Haagse Hout 2003
Door Piet Niekerk

DEN HAAG -Zojuist is het programmaboekje ‘Senioren Zomerschool Haagse Hout 2003’ verschenen met (weer) 17 gevarieerde evenementen. Het is de 11e achtereenvolgende keer dat Welzijn Haagse Hout voor de oudere bewoners van dit stadsdeel een zomerprogramma biedt, dat van het begin af aan groot succes is gebleken.
En waarom? Als de zomer begint breekt voor vele senioren een periode aan van alleen zijn, want bijna iedereen is weg, met vakantie. Kinderen, kleinkinderen, buren en kennissen zijn dan vaak langere tijd uit het dagelijks leven verdwenen, de alleenstaande ouderen dan in een zeker isolement achterlatend. Dat onderkende destijds Welzijn Haagse Hout, met name ook in het wijk- en dienstencentrum aan de Johannes Camphuysstraat, alwaar de ouderenconsulenten de desbetreffende signalen opvingen.

Babyboom
Het is de categorie van achter in de vijftigers, zestigers, die rijk vertegenwoordigd zijn in de Zomerschool en natuurlijk ook ouderen, die in dezelfde situatie verkeren. Ouderenconsulente José van der Water zet uiteen hoe de opbouw van de doelgroep is en hoe de Zomerschool tot stand gekomen is. “Veel ouderen in de Haagse Hout liepen ’s zomers stroomloos en zo is het idee ontstaan om ze in de vakantieperiode op te vangen met uitstapjes, excursies, lezingen enzovoort. Maar nooit langer dan een dag, want de mensen willen meestal het liefst in hun eigen bed slapen”. Op het ogenblik bestaat de groep deelnemers voor een groot deel uit ‘babyboomers’, mensen uit de geboortegolf van vlak na de oorlog. Er zijn grofweg drie redenen waarom de doelgroep deelneemt aan de Senioren Zomerschool: de saaie zomer doorbreken; samen met buurtgenoten, dus vertrouwd; telkens maar één dag.

Rijk programma
De uitstapjes, evenementen en excursies strekken zich uit binnen de periode van 7 juli tot en met vrijdag 1 augustus (Afsluiting met ‘High Tea’). 7 en 8 juli staan in het teken van tuinen, resp. ‘De tuinen van Appeltern’ bij Nijmegen, aanleg, voorbeelden en ideeën en ‘Lezing over Engelse tuinen in de bibliotheek Benoordenhout. Kosten 20,- en 3,50,- euro. Voorts zijn er onder andere ‘Bezoek aan de Ooijpolder’, Vlindertuinen in Zeeland’, Gildewandeling Leiden’, historische plekjes, met rondvaart, ‘Bezoek aan de Apenheul’ (Lachen), Orchideeënhoeve en Urk, schoonheid en traditie, ‘Kasteel Sypesteyn en Loosdrecht’, met schitterende tuin en verzameling kunst, ‘Molentocht’ door de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, waar in totaal nog 53 molens staan. Indicatie: Kosten 20,- euro, incl. koffie met gebak en lunch, dus nog geen 50 cent per molen…
Een ‘topper’ voor veel senioren moet zijn ‘Diaklankbeeld over de Ramblers’ op maandag 14 juli in WDC Bezuidenhout-West. De gloriejaren van een befaamd Nederlands amusementsorkest, in klank en beeld, 10,- euro, met koffie/thee, versnapering en eenvoudige lunch.

Inschrijving
Vanaf het vertrekpunt start elke keer één bus, zodat de hele club deelnemers gezellig bij elkaar blijft, hoofdzakelijk dames, want zo’n 95% is vrouw. “Veel mannen blijven liever thuis”, aldus de leiding, “maar ze zijn natuurlijk ook welkom”. De prijzen variëren van 3,50 tot 25 euro en Ooievaarspashouders genieten zo’n 30% korting. Bij het ‘te water laten’ van het programmaboekje, eigenlijk meer een overzichtelijke brochure is toevallig mevrouw H. Keij (85!) aanwezig. Zij is bijna alle keren van de partij geweest, vorig jaar nog 15 van de 17 evenementen meegemaakt. “Wat een pracht instelling is die Zomer-school!” In 2002 zijn er 800 kaartjes verkocht, groeiende belangstelling. Eerste dag van inschrijving is vrijdag 9 mei, alléén WDC Joh. Camphuysstraat, vanaf 8.30 uur. Na 9 mei, zo lang de voorraad strekt, op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Voor activiteiten in bibliotheken vanaf dinsdag 12 mei in de bibliotheken Theresiastraat 195 en Utenbroekestraat 4, tijdens openingsuren. De organisatie raadt aan de algemene mededelingen in het boekje goed te lezen.