Prinsenhof topper op Dag van Architectuur

Prestigieus project biedt uitzicht over stad en verre omgeving
Eindelijk konden nieuwsgierige Haagse Houters en andere Hagenaren op zaterdag 3 juli een kijkje nemen in het nieuwe complex Prinsenhof in het Beatrixkwartier. Absolute topper was niet het gebouw zelf, maar het fantastische uitzicht vanaf het dak en door de ramen van de beide ruimtes op de 24ste verdieping. De ah’s en oh’s waren niet van de lucht.

In dertig seconden zoefden de bezoekers van de begane grond naar de 24ste verdieping. Vandaar konden ze nog twee trappen hoger, tot ze op het dak waren. De beloning was een weidse blik over Den Haag en omstreken. Ze moesten er wel wat voor over hebben: het waaide zo hard, dat ze zich nauwelijks staande konden houden. Daarom mocht niemand verder dan één meter van de rand staan. Te gevaarlijk om nog dichterbij te komen. Dat merkten sommige bezoekers ook. Nadine, 19 jaar, uit Katwijk: “Ik werd half omver geblazen. Maar het uitzicht was wel heel spectaculair. ”
Prinsenhof is een enorm complex met in totaal vijf torens. De open dag vond plaats in toren E, de hoogste van allemaal met zijn 127 meter, inclusief het dertig meter hoge staalwerk op het dak. Op de begane grond was een ruimte ingericht met stoelen. Daar werden bezoekers vriendelijk ontvangen. Zij konden er een film bekijken over de aanloop tot de bouwen het bouwproces. In enkele overige ruimtes op de begane grond -het gebouw is van binnen nog lang niet klaar -waren diverse informatiestands, panelen en maquettes. Niet alleen over Prinsenhof, maar ook over de nieuwbouw van Centraal Station, de Spuimarkt en Randstad Rail.

De feiten over het nieuwe complex zijn indrukwekkend. Bezuidenhout Midden zet zich daarmee in één keer duidelijk op de Haagse kaart. Prinsenhof omvat ongeveer 75.000 vierkante meter kantoorruimte, 2.000 vierkante meter winkels en horeca, een Viersterrenhotel met 206 kamers, 214 huurappartementen en drie binnentuinen, de corporate gardens. Het complex bestaat uit vier schijven met op de kop kantoortoren E met een bruto vloeroppervlak van circa 33.000 vierkante meter. De schijven zijn verbonden door bruggebouwen en, aan de kant van de woningen, door een plint. De binnentuinen bevinden zich tussen de gebouwen en zijn deels open voor het publiek. De winkels, horeca, dienstverlenende bedrijven, het fitnesscentrum en het kinderdagverblijf in het complex maken de sfeer levendig. Deze voorzieningen zijn openbaar.
Langs de wanden van de grote benedenzaal was nog diverse informatie gehangen. De plint in de torens A, B, en D is bijvoorbeeld in zijn totaal twaalf kilometer lang. In toren A zijn 44 zwaluwkastjes aangebracht. Het hele complex telt 39 liften. De bouw kost 80 miljoen euro. 600.000 kubieke meter beton is erin gegaan. Als je de stenen van het metselwerk achter elkaar zou leggen, zou je 695 kilometer ver komen, ongeveer de afstand tussen Amsterdam en Berlijn.

 

Massa
Het is de bedoeling dat met de komst van Randstad Rail in 2005 de bereikbaarheid van Prinsenhof nog verder verbetert. Onder het gebouw komt een parkeergarage die uit twee lagen bestaat en duizend auto’s kan bergen. De ingang is gesitueerd aan de Prinses Marijkestraat, de uitgang zowel aan deze straat als aan de Carolina van Nassaustraat. Bewoners en gebruikers van het project worden betrokken bij de ontwikkeling. Ook omwonenden mochten hun zegje doen. Het resultaat was dat de massa werd aangepast, slanke torens om zoveel mogelijk doorzicht en licht te krijgen en dat de woningen aan de kant van de woonbuurten zijn gesitueerd. De toegang tot de woningen komt aan de Carolina van Nassaustraat te liggen. Veel mensen toonden zich diep onder de indruk.

Dora, een 55-plusser uit de Bloemenbuurt over Toren E: “Vanuit de tram naar Voorburg of Leidschendam heb je een goed uitzicht op de nieuwbouw. Ik vroeg me altijd af hoe het er van binnen zou gaan uitzien. Het heeft wel lang geduurd, maar is hartstikke mooi geworden.”

Wist je dat …

…Er 1000 vrachtwagens aan en afgereden zijn voor de ruwbouwfase van de torens A t/m D?
…Er ruim 1000 auto’s in de perkeergarage kunnen?
…Er ca 60.000 m3 beton in het gebouw verwerkt is?
…Alle metselstenen gestapeld een toren van 170 km hoog is?
…Er 39 liften zijn?
…Alle metselstenen achter elkaar (695 km) de weg van Amsterdam naar Berlijn is?
…Er 71000 m2 kantoren, 206 hotelkames, 209 woningen worden gerealiseerd?
…Je met de lift in 30 seconden op de 24ste verdieping bent?
…De totale bouwsom € 180 miljoen is?
…Het hoogste punt van de E-toren 127 meter is (incl. het 30 meter hoge staalwerk op het dak?)
…Er bijna 2000 funderingspalen nodig zijn om dit project te dragen?
…Er 8 torenkranen hebben gestaan?
…Er 44 zwaluwnestkasten in toren A zitten?
…Er zo’n 12 km plint in de torens A tm D zit?
…Er 15579 armaturen zijn?