Prins Bernhardviaduct nóg korter

DEN HAAG – Het Prins Bernhardviaduct in Den Haag wordt mogelijk nóg verder ingekort. Daar staat wel als voorwaarde tegenover dat het verkeer in de richting van en op het viaduct over de sporen van Den Haag Centraal wordt beperkt. Die inperking van dat verkeer gebeurt na de invoering van het onlangs naar de gemeenteraad gestuurde Verkeers Circulatie Plan (VCP), dat in 2009 zijn beslag moet krijgen.
Het viaduct moet worden ingekort aan de kant van de oprit vanaf de Ammunitiehaven en de Schedeldoekshaven. Bovendien wordt de busbaan opengesteld voor verkeer, met name bestemmingsverkeer van de toekomstige bouwplaats van de twee ministeriegebouwen en een woontoren op de plek van de Zwarte Madonna. Dat staat in een plan van het college van burgemeester en wethouders over de bereikbaarheid van het Wijnhavenkwartier tijdens de herinrichting van die buurt in het centrum van de stad.
Het besluit het viaduct korter te maken is nog niet officieel genomen, maar is volgens het college een ’bouwsteen vanuit verkeer en milieu’ waardoor de negatieve effecten op het milieu zo minimaal mogelijk zijn. De inkorting maakt dan ook deel uit van de langetermijnvisie voor het Wijnhavenkwartier. Volgens een woordvoerster van de gemeente Den Haag moet het plan voor de inkorting nog nader worden bestudeerd. Er kan ook worden besloten het viaduct intact te laten.