Prijsvraag De Groen(s)te tuin

Wie houdt in zijn of haar tuin het meest rekening met de natuur en het milieu? En dat in Den Haag, Rijswijk, Voorburg of Leidschendam? Dáár gaat het om in de prijsvraag De Groen(s)te tuin, die het Haags Milieucentrum en de stichting Gezonde Gronden organiseren. Te winnen zijn diverse artikelen die bij het natuurlijk tuinieren van pas kunnen komen.

Er zijn vier categoriëen: de voortuin, de achtertuin, de gemeenschappelijke tuin en het balkon. Deelnemers wordt gevraagd uiterlijk 22 oktober een recente foto van hun tuin/balkon en hun score op de Meetlat Groene tuinen te sturen naar geert.vanpoelgeest@haagsmilieucentrum.nl

De Meetlat Groene tuinen kan worden gedownload van www.haagsmilieucentrum.nl (via Natuur en water > tuinen), of wordt op verzoek toegestuurd. Een korte beschijving op welke punten de tuin scoort mag ook worden meegestuurd.

Juryleden (de Haagse stadsecoloog, een medewerker van het HMC en een medewerker van Gezonde Gronden) zullen de tuinen bezoeken om deze te beoordelen. De prijsuitreiking vindt plaats op 8 november a.s.

Het idee achter deze prijsvraag is dat zowel voor mensen als voor de natuur tuinen steeds belangrijker worden. Steden verstenen. Tuinen en balkons zijn voor bewoners het dichtstbijzijnde stukje natuur. Tuinen en balkons kunnen ook worden gebruikt om groente te verbouwen.
Ook voor het tegengaan van het opwarmen van de stad, stofvang, infiltratie van regenwater in de bodem is vergroening van de woonomgeving belangrijk.

Op dit moment zijn in steden meer soorten planten en dieren aanwezig dan daarbuiten. Dit als gevolg van de gevarieerdheid in beheer en inrichting van met name tuinen en de eentonigheid in inrichting van het platteland en de overbemesting van de landerijen.