Positief eindresultaat RandstadRail

De gemeente Den Haag heeft de bouw van het project RandstadRail afgesloten met een positief eindresultaat van bijna 7 miljoen euro. In totaal was 573 miljoen euro gemoeid met de bouw van RandstadRail. Wethouder Peter Smit (Verkeer) toont zich tevreden: “De bouwers van RandstadRail hebben gewoon goed werk geleverd. Zo’n megaproject afronden binnen budget is heel mooi. We moeten ook niet vergeten dat RandstadRail nu de nationale standaard is voor lightrailsystemen, ook op het gebied van veiligheid. Den Haag heeft daarmee wel wat neergezet.”
Na ontsporingen van RandstadRail-voertuigen eind 2006 lag het lightrailsysteem zo’n tien maanden stil. Er moesten reparaties aan wissels worden uitgevoerd en een monitoringssysteem voor de ligging van de rails (zogenoemde scheluwte) worden ontwikkeld. Gedurende die tijd leden de vervoersbedrijven HTM en RET schade, doordat zij extra kosten moesten maken voor de inzet van vervangend vervoer.
Eind december 2008 bereikten het Stadsgewest Haaglanden en de gemeente al overeenstemming over een verdeelsleutel voor de financiële schade. De totale claim kwam uit op 27,3 miljoen euro, waarvan Den Haag nu 18,2 miljoen euro voor haar rekening neemt. Van dat bedrag is eerder al 11,5 miljoen euro betaald. Het restant wordt, nu het project administratief is afgesloten, uit het positieve eindresultaat betaald.


Bron: Infothuis