Politie verricht 25 arrestaties bij studentendemonstratie

DEN HAAG – De mobiele eenheid is vrijdagmiddag na de studentendemonstratie op het Malieveld in actie gekomen op het Plein in Den Haag, naast de Tweede Kamer. Ook bij het ministerie van Onderwijs, naast station Den Haag Centraal, werden charges uitgevoerd. Er zijn 25 mensen aangehouden.
Een groep van een paar honderd studenten belaagde na afloop van de demonstratie het ministerie van Onderwijs. De Mobiele Eenheid voerde een charge uit tegen een groep relschoppers en studenten die vanaf het Malieveld waren opgerukt naar het ministerie. Er werden flinke klappen uitgedeeld door de politie, die met onder meer honden en paarden aanwezig is. Relschoppers bestookten de ME’ers met onder meer een fiets en met vuurwerk.
Het gebied aan de voorkant van het station en bij de ingang van het departement werd schoongeveegd. Mensen die met de trein willen, kunnen het station alleen via andere ingangen dan de hoofdingang bereiken. Een onbekend aantal personen is gearresteerd. Na de charge, toen de menigte verspreid was, trok de ME zich terug richting het ministerie.


Grimmige sfeer op het Plein
Ook op het Plein in Den Haag was de sfeer enige tijd grimmig. De ME en de politie te paard voerden hier een charge uit om het plein leeg te vegen. Enkele studenten staken rotjes af. Een deel van de groep op het Plein werd door de mobiele eenheid richting het Malieveld geleid. De politie pakte meerdere mensen op. Bij het Binnenhof is een rookbom afgegaan.
Enkele studenten bereikten na afloop van de manifestatie de Haagse binnenstad. Een deel van hen probeerde Het Binnenhof op te komen, maar de mobiele eenheid hield hen tegen. Andere studenten begonnen een zitactie op de Lange Poten. Rond 17.00 uur was de rust teruggekeerd bij het Plein en Den Haag CS. De NS schat in dat rond 18.00 uur zo’n negentig procent van de studenten per trein vertrokken moest zijn. Het tram- en busverkeer waren om 17.30 uur weer normaal.


Demonstratie zelf verliep rustig
De studentenmanifestatie zelf verliep de hele middag redelijk rustig. Opstootjes en schermutselingen werden snel de kop ingedrukt door de politie, die verschillende mensen oppakte. Na afloop van het programma waren snel veel agenten op de been om de stroom studenten weer richting het centraal station te leiden.
Een groep studenten wist tot aan het Binnenhof te komen, dat door de mobiele eenheid is afgesloten. Studenten droegen tijdens het protest spandoeken met leuzen als ‘Snij in educatie, verkracht een generatie’, ‘Mooie Schwalbe, Halbe’, en ‘Vanaf nu betaal ik helemaal nergens meer voor’. Ook werd een kale kip op een stok gedragen.