Politie en gemeente helpen de Haagse Boswachter

Voor iedereen een veilig bos
Staatsbosbeheer gaat in het Haagse bos meer samenwerken met politie en gemeente om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier van dit bijzondere stadsbos kan genieten.  Staatsbosbeheer kreeg de afgelopen periode veel klachten vanwege overlast door bijvoorbeeld loslopende honden maar ook waren er incidenten tussen wandelaars en fietsers. De boswachters hebben te weinig capaciteit om het bos veilig te houden voor alle bezoekers. Daarom maken ook controleurs van de politie en gemeente een ronde door het bos. Deze week en komende week zullen zij bij een overtreding meestal een uitleg en een waarschuwing geven. Daarna zullen overtredingen veel vaker bekeurd worden. Het Haagse bos heeft jaarlijks circa 4 miljoen bezoekers. Het is populair bij hardlopers, ruiters, fietsers, wandelaars met en zonder hond en natuurlijk voor spelende kinderen. Staatsbosbeheer moet ervoor zorgen dat voor iedereen het bos een prettige en veilige plek is om van te genieten.

Spelregels samen gemaakt
Iedereen is welkom in het Haagse bos. Een stadsbos waar mensen graag komen recreëren. Om voor iedereen het recreëren in het Haagse Bos aangenaam te maken zijn er natuurlijk spelregels. Deze regels zijn opgesteld samen met de gebruikersgroep van het Haagse Bos en in 2010 vastgesteld. De spelregels staan op de toegangsborden aan de ingangen van het bos en worden ondersteund door pictogrammen op paaltjes aan het begin van vele paden.  Ze gaan bijvoorbeeld over waar je hond los mag lopen en waar niet. Of over waar je wel en niet kunt fietsen.

Wandelen, klimmen en klauteren
Het Haagse bos is doorspekt met wandelpaden en mooie rustplekjes. Soms in de luwte en met onverwachtse stilte maar ook met meer uitzicht op het water. Het speelbos Robin Hood en het Huttenbos bieden kinderen de broodnodige klim- en klauterruimte. Staatsbosbeheer noemt de lente niet voor niets het picknickseizoen. Het Haagse bos is absoluut een topplek om je picknickkleedje uit te gooien. Op allerlei plekken staan prullenbakken en die staan er natuurlijk met een doel. Afval van de picknick hoort niet in het bos, maar in een prullenbak.

Honden wel of niet los?
In het Haagse bos zijn honden aangelijnd overal welkom behalve in de twee speeltuinen. De speeltuinen willen we schoon houden en kinderen moeten zich daar veilig voelen, daarom is er gekozen voor een hondenverbod. Loslopende honden zijn welkom in de losloopgebieden die aangegeven zijn met pictogrammen. Bijna de helft van het Haagse bos is losloopgebied. Overigens moet een loslopende hond altijd onder appel van de hondenbezitter staan. Honden mogen ook in een losloopgebied niet de wilde dieren verontrusten of opjagen. Maar ook het opspringen tegen mensen is zeker niet wenselijk. Op de site van Staatsbosbeheer
staat een kaart waarop de hondenlosloopgebieden zijn aangegeven.

Fietsen en brommen
Het Haagse bos heeft diverse fietspaden. Deze zijn aangegeven met de bekende verkeersborden en ook met pictogrammen op paaltjes. Op de wandelpaden mag niet gefietst worden. De wandelpaden zijn druk bezocht en fietsers erbij geeft teveel verkeer en maakt de paden onveilig. De fietspaden zijn te vinden op een kaart op de site van Staatsbosbeheer. Scooters en brommers zijn alleen welkom op de Leidschestraatweg.

Ruiters
Tenslotte maken paardrijders graag gebruik van het ruiterpad, voor een prachtige rit door het bos. Op wandel en fietspaden zijn ruiters niet welkom. Het ruiterpad is aangegeven met speciale borden.