Poen de Wijs geridderd

DEN HAAG – De Bezuidenhoutse kunstenaar Poen de Wijs is zondagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. De uitreiking vond plaats tijdens een speciale voorstelling, georganiseerd door de ‘Vrienden van Poen’, omdat hij na ongeveer 40 jaar stopt als docent fijnschildertechniek. 
Als docent heeft hij al die jaren zijn vakmanschap, kennis en ervaring overgedragen op vele studenten in binnen- en buitenland. Door les te geven in zijn specialiteit, de glacerende techniek, heeft hij ervoor gezorgd dat deze behouden blijft, want niet veel mensen beheersen deze techniek.
Poen de Wijs is ook bekend als kunstschilder en lithograaf. In de afgelopen 40 jaar zijn vele musici, mimespelers, acrobaten en andere kunstenaars onderwerp van zijn schilderijen geweest. Zijn ‘modellen’ werden vaak vrienden. Zijn bewondering voor kunstenaars manifesteerde zich in samenwerkingsprojecten, bijvoorbeeld met mimespeler Fred Delfgaauw en met Mini & Maxi. Echt beroemd werd De Wijs toen hij eind jaren zeventig de platenhoezen maakte voor de LP’s van Flairck.
Poen de Wijs is zeer breed opgeleid, als beeldend kunstenaar, maar ook heeft hij het conservatorium afgerond. Verder heeft hij grote kennis van en interesse voor de filosofie en kunstgeschiedenis. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Vanaf 1971 heeft hij een eigen atelier.
 
Glacerende techniek
De Wijs ontwikkelde zijn geheel eigen stijl van schilderen, waarbij hij gebruik maakte van de eeuwenoude, glacerende techniek, waarbij laag over laag wordt geschilderd. In de loop van de tijd is hij meer figuratief gaan werken. 
In de loop van de jaren heeft hij in vele landen geëxposeerd en op talloze kunstbeurzen en tentoonstellingen gestaan. Ook heeft De Wijs zijn carrière lang zich ingezet voor verschillende maatschappelijke doelen. Gedurende een groot aantal jaren heeft hij samen met zijn vrouw Marion (overleden in 2008) ongeveer een maand per jaar belangeloos les gegeven in Kenia. Sinds 2008 ondersteunt Poen de Wijs het Hospice Het Vliethuys, waar zijn vrouw haar laatste fase doorbracht. 
Bezuidenhout
In de buurt waar hij al tientallen jaren woont, heeft hij zich al die tijd ingezet voor het cultureel erfgoed, eerst als (mede)oprichter en voorzitter en later als lid van de bewonerscommissie Boze Emma. Het doel van de commissie is het behoud van het stadsgezicht en de leefbaarheid in Bezuidenhout.