Plunderaars teisteren tuinen

Lilian van Dijk

DEN HAAG – De mannen van clubhuis Laredo op de grens van Den Haag en Voorburg hebben het helemaal gehad. “Sinds ze begonnen zijn met het ruimen van een deel van het terrein tussen de beide spoorlijnen, wordt hier steeds ingebroken.” Een deel van de bebouwing op dit terrein -huisjes, schuren en stallen van volkstuinders – wordt deze week met de grond gelijk gemaakt.

Richard Staak is officieel eigenaar van het stuk land waar de Old Western Club Laredo negen gebouwtjes heeft staan. “Ik heb het van mijn vader geërfd. Toen hij het in 1987 kocht, zijn we met de club begonnen. ” De drie overige leden zijn Audy Haak, Hans Dreve en Wim Reparon. “Op clubdagen dragen we kleding die lijkt op die van de Amerikanen uit de zuidelijke staten een jaar of 120, 130 terug.” Op het terrein van de club staaft nu nog een saloon, bank, stables, sheriff’s office, general store, laundry, blacksmith en church. Overal kapotte ruiten en, waar kort geleden is ingebroken, een enorme ravage van binnen. “De stallen breken we af, daar komt een houtopslag. Daarna gaat het hier helemaal tegen de vlakte en komen er nieuwe gebouwtjes te staan”, onthullen de clubleden hun plannen.

Veel tuinen zijn opgeofferd aan de plannen van de NS en de gemeente Den Haag. “Dit is een van de weinige volkstuinterreinen waar je paarden mocht houden. Die zijn bijna allemaal weg. De buurman hier heeft nog een paar tuigpaarden. Bij hem wordt niet ingebroken, want hij heeft twee honden in de stal zitten en komt hier iedere dag. ” Tot 2006 mogen de overgebleven terreinhouders blijven. “Dan gaat de NS beslissen of ze er iets mee gaan doen. Ze zijn van plan alle grond te herverkavelen. Iedereen die door de aanleg van RandstadRail en het nieuwe fietspad tussen de twee tunneltjes zijn plek is kwijtgeraakt, krijgt er een andere plek voor terug. ” Maar is dat wel nodig, vragen de mannen van Laredo zich af. “Wij hopen het tegen die tijd zo netjes te hebben opgeknapt, dat onze gebouwtjes mogen blijven staan. De meeste mensen die nu geen land meer hebben, zijn ergens anders heen. Veel gepensioneerden hebben het opgegeven, die beginnen niet meer wat nieuws. Ze zitten nu thuis achter de geraniums. Iedereen heeft ter compensatie een habbekrats gekregen, maar die benaderde de werkelijke waarde van de gebouwties en schuren op de tuintjes bij lange na niet. ” Het is zelfs de vraag of RandstadRail doorgaat. “Volgens de laatste geruchten niet. ” Het geplande fietspad vinden de mannen een lachertje: “Dit is een overloopgebied. Als het hard regent, staat alles blank. Het fietspad is in 2006 klaar, maar pas in 2010 is het waterprobleem opgelost. Dat heeft wethouder Bruins letterlijk zo gezegd. ”

Inbraken zijn een groot probleem. “We krijgen steeds vaker ongewenst bezoek. Niet alleen worden hier huisjes ver- nield en spullen gestolen, maar er slapen ook zwervers, krakers en junks in. ” De politie doet weinig, vinden de mannen van Laredo. “Die rijdt hier alleen maar langs en doet niks. Vorige week bijvoorbeeld hadden we weer eens aangifte gedaan. De agent die we aan de telefoon kregen zei dat we alles zo moesten laten. Nou, toen de politie ’s avonds nog niet was geweest, hebben we de zaak toch maar dichtgespijkerd. Datzelfde weekend is hiernaast ook ingebroken. “