Oud en Nieuw in Den Haag

Oud en Nieuw is een gezellig feest voor alle Hagenaars. De gemeente en politie doen er alles aan om de nacht goed en veilig te laten lopen. Ook ú kunt meehelpen aan een veilige jaarwisseling in uw buurt.
Schone, veilige straat
In de aanloop naar de jaarwisseling is het belangrijk dat er geen rommel op straat ligt dat in brand gestoken kan worden. Gemeente, politie en corporaties doen dan ook hun best om brandbare spullen snel op te ruimen. Ook u kunt helpen de straten schoon te houden.
– Zorg dat er geen extra rommel op straat ligt! Bied uw huisvuil aan in stevige zakken en alleen op de huisvuildag en haal containers zoveel mogelijk binnen. Tijdens de feestdagen wordt er géén huisvuil opgehaald. Kijk voor de huisvuildagen op huisvuilkalender.denhaag.nl.
–  Zet grofvuil alleen op straat als u een afspraak heeft gemaakt via de Grofvuiltelefoon (070-3660808)
–  Ziet u voorafgaand aan de jaarwisseling troep op straat? Meld dit dan aan de gemeente op telefoonnummer 14070 (op 30 en 31 december tot 20.00 uur)
–  Ziet u tijdens de jaarwisseling brandbaar materiaal op straat? Bel dan de politie op 0900-8844 
Vervangende inzameldagen oud papier, restafval en gft-afval
Dit jaar valt zowel kerst als nieuwjaarsdag op doordeweekse dagen. Tijdens deze feestdagen wordt het oud papier, restafval en gft-afval op andere dagen opgehaald dan u gewend bent. Bekijk de afwijkende inzameldagen op huisvuilkalender.denhaag.nl
Papier-, plastic-, textiel- en ondergrondse afvalcontainers tijdelijk afgesloten
Om brand tijdens de jaarwisseling te voorkomen, worden een aantal papier-, textiel- en plastic-, en ondergrondse afvalcontainers tijdelijk afgesloten of weggehaald. Hierdoor kunt u rond de jaarwisseling geen gebruik maken van deze containers. Houdt u hier rekening mee. Breng uw papier, textiel, plastic of afval eerder weg of bewaar het tijdelijk thuis.
Vuren op straat
Het is verboden om op straat vuur te maken, óók tijdens Oud en Nieuw. Hier wordt streng op toegezien. Op een aantal plekken in de stad organiseren bewoners vreugdevuren. Hierover zijn heldere afspraken gemaakt met gemeente, politie en brandweer.
Gratis parkeren
Op 30 december vanaf 18.00 uur, 31 december en 1 januari 2014 tot 24.00 uur kunt u uw auto overal in Den Haag gratis parkeren. Op deze dagen zijn er geen parkeercontroles. Uw bezoek hoeft geen bezoekersvergunning te gebruiken. Van de ruim 1800 parkeerautomaten in Den Haag worden er 900 afgeschermd. Dit om schade te voorkomen. Vanaf 2 januari zijn er weer parkeercontroles.
Uw auto veilig in de parkeergarage 
Wilt u uw auto tijdens de jaarwisseling op een veilige plek zetten? Parkeer uw auto dan tegen gereduceerd tarief in één van de parkeergarages. Na het parkeren kunt u met het parkeerkaartje gratis met het openbaar vervoer naar uw bestemming. Kijk op de website www.denhaag.nl/oudennieuw voor de locaties.
Houdt u een oogje in het zeil?
Ziet u iets verdachts of ziet u dat iemand brand sticht of iets vernielt? Meld dit dan bij de politie.
Welk nummer belt u wanneer?
– Bij spoed: 112 > bijvoorbeeld als u getuige of slachtoffer bent van een misdaad of ongeluk
– Heeft het geen haast: (0900) 8844 > u hoort bijvoorbeeld dat er kerstbomen worden verzameld in een kelderbox
– U wilt anoniem blijven: (0800) 7000 (Meld Misdaad Anoniem)
– En u kunt natuurlijk ook altijd een politieagent op straat aanspreken en een melding doen.
Help mee met Burgernet
Ook tijdens Oud en Nieuw kan de politie uw hulp goed gebruiken met Burgernet. Hoe? Na een melding van bijvoorbeeld een inbraak, een vermist kind of brandstichting wordt een Burgernetactie opgezet. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.
Al ruim 25.000 Hagenaars doen mee! Meld u aan via www.burgernet.nl.
Actie: Vuurwerk en kerstbomen opgeruimd? St(r)aat netjes!
Doe mee en win! Help mee om kerstbomen en vuurwerkresten op te ruimen en krijg een beloning! Wie een kerstboom of een zak met vuurwerkresten inlevert bij een van de inleverpunten in de stad, krijgt een kaartje met een unieke code. Met de gespaarde punten kunt u leuke beloningen krijgen. Hebt u een ‘gouden code’ gekregen? Dan heeft u 1 van de hoofdprijzen gewonnen! De actie wordt dit jaar gehouden op 30 december 2013 (alleen de afvalbrengstations) én van 2 t/m 4 en 6 januari 2014. Meer weten over ‘Opgeruimd St(r)aat Netjes’? Kijk op: www.crownies.nl voor alle info en inleverlocaties.
Vuurwerk
De regels
– Vuurwerk mag alleen verkocht worden aan personen van 16 jaar of ouder.
– Vuurwerk afsteken mag op 31 december vanaf 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts.
– Vuurwerk afsteken vóór oudejaarsdag is dus verboden!
Legaal vuurwerk
– Koop vuurwerk alleen bij de gecontroleerde en goedgekeurde vuurwerkverkooppunten.
– Bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar.
Kijk voor meer informatie over vuurwerk op www.halt.nl of www.brandweer.nl/haaglanden/jeugd/vuurwerk.
Bijdrage leveren aan een gezellige jaarwisseling
Wilt u samen met bewoners bijdragen aan een plezierig verloop van de jaarwisseling? Meld het s.v.p. bij uw stadsdeel. U kunt denken aan surveilleren in de wijk, het organiseren van een feestelijke buurtactiviteit of het schoonmaken van uw wijk. Het stadsdeel denkt graag met u mee om uw activiteit tot een succes te maken. Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/subsidies 
U kunt ook samen met anderen wat organiseren en samen subsidie aanvragen.
Openingstijden gemeente rond de feestdagen
Rond de feestdagen heeft de gemeente Den Haag gewijzigde openingstijden. Kijk op www.denhaag.nl/oudennieuw voor de openingstijden per dienst.