Oplevering Haagsche Zwaan nabij

door F.J.A.M. van der Helm
Wie Den Haag via de Utrechtse Baan binnenkomt, ziet diverse gebouwen aan de horizon. Sinds kort is er een nieuw gebouw bijgekomen in de vorm van een gestileerde zwaan. Het gebouw bevindt zich in het Bezuidenhout tussen de Van den Boschstraat en de Utrechtse Baan.
Bezuidenhout is rondom de Beatrixlaan, steeds meer een kantorenwijk aan het worden. Aan de voet van het Schenkviaduct is nabij de Van den Boschstraat in de afgelopen maanden in een recordtempo het kanorencomplex De Haagsche Zwaan verschenen. Ofschoon de vorst en sneeuw van afgelopen winter voor enige vertraging hebben gezorgd, zit de oplevering van de Zwaan er aan te komen. Een huurder voor het gebouw is inmiddels gevonden en diens naam Deloitte pronkt reeds in neonletters aan de voorgevel.
ongewenst
De komst van deze nieuwbouw hoefde niet te rekenen op de warme steun van de buurtbewoners, die in de Zwaan een veels te lomp gebouw zagen, dat te hoog is voor de aangrezende drie-etagewoningen. Ernstige rukwinden, die bij de wildgroei van hoge kantoorgebouwen aan de Beatrixlaan toch al aan de orde van de dag zijn, worden door de bewoners gevreesd. Het gebouw is bijna 75 meter hoog en telt 20 verdiepingen. Het is een ontwerp van ZZDP Architecten uit Amsterdam en Corsmit Ingenieursbureau uit Rijswijk. Zij zijn verantwoordelijk voor de byzondere bouw, waarbij de bovenkant 12 meter overhelt vergeleken met het maaiveld. Architectonisch ongetwijfeld een mooi gebouw; alleen had deze nieuwbouw beter tot zijn recht gekomen te midden van een gazon op bijvoorbeeld industrieterrein de Binckhorst.