Onthulling monument bombardementsslachtoffers

Op woensdag 17 februari 2010 onthulden Eppe Beimers, wethouder van de gemeente Leidschendam-Voorburg, en Hans Verbunt, voorzitter van de Stichting 3 Maart 1945, een monument op de gemeentelijke begraafplaats aan de Parkweg in Voorburg. Het monument is geplaatst op het massagraf waarin een dertigtal slachtoffers begraven liggen van het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag van 3 maart 1945. Het monument, dat gemaakt is door de Voorburgse kunstenaar Frans Kokshoorn, is een initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg en markeert de voltooiing van de renovatie van de oude begraafplaats.
Op 3 maart 1945 werd de Haagse woonwijk Bezuidenhout door een vergissing van de geallieerden gebombardeerd. Het doelwit van het bombardement waren de V2 lanceeropstellingen in het Haagse Bos. Deze vormden een groot gevaar voor Londen en moesten worden uitgeschakeld. Helaas werd door een verwisseling van de coordinaten niet het bos, maar de woonwijk Bezuidenhout getroffen. Bijna 600 mensen kwamen hierbij om. Door de droge weersomstandigheden en de harde wind woedde in de wijk een grote brand die snel om zich heen greep. Bewoners die het bombardement overleefden, vluchtten alle kanten op. Op hun vlucht namen zij doden en zwaargewonden mee. Honderden vluchtelingen kwamen terecht in de Oude Kerk in Voorburg. Slachtoffers die daar aan hun verwondingen overleden zijn, werden begraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Parkweg aan de overkant van de kerk. Tientallen slachtoffers, waaronder vele onbekenden, werden daar bijgezet in een massagraf.
Jaarlijks organiseert de Stichting 3 Maart 1945 een herdenking ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement. De herdenking vindt dit jaar plaats op 7 maart 2010 en begint om 10.00 uur in de Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan 154 in Den Haag.