Onderzoek naar echte oorzaak bombardement Bezuidenhout

Tijd dat de waarheid boven water komt

DEN HAAG -Stichting 3 maart ’45 is stelt een onderzoek in naar de werkelijke oorzaak van het bombardement op Bezuidenhout aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hans Verbunt, voorzitter van de stichting: “Er zijn allerlei geruchten over de werkelijke oorzaak van het bombardement op drie maart 1945. Sommige mensen denken dat het bombardement heel bewust is gedaan.”

Verbunt: ” Met ondersteuning van de luchtmacht en de landmacht zijn we bezig om nu eens de waarheid van deze ramp waar meer dan vijfhonderd mensen bij omkwamen boven water te halen. ” Het onderzoek is nog lopende en de stichting wil nog weinig kwijt over de mogelijke uitkomst: “We willen het helemaal duidelijk op een rijtje zetten, zodat we volgend jaar bij de 60ste herdenking met een duidelijk en kloppend verhaal kunnen komen.” Behalve met het onderzoek is de stichting ook druk bezig met de 59ste herdenking van zondag 7 maart. Die begint met een herdenkingsdienst (10.00 uur) in de Christus Triumfatorkerk, gevolgd door een kranslegging bij het monument. Speciaal voor het onderzoek is iemand naar Londen gegaan om daar de archieven door te spitten. Verbunt: “Daar liggen veel openbare documenten die ons wijzer kunnen maken. ” Het geallieerde bombardement, dat in opdracht van de Engelsen is uitgevoerd, had oorspronkelijk de bedoeling om Duitse V2-lanceerinstallaties uit te schakelen. Maar waarom viel 67 ton aan bommen op een woonwijk? Verkeerde kaartcoördinaten, zeiden de Engelsen, een vergissing. Duits spionnenwerk, heeft Verbunt wel horen zeggen. Om de mobiele Duitse V2-opstellingen hun dekking af te nemen, begreep Discovery Channel weer. Wat de oorzaak ook was, in elk geval zijn er nooit sancties of straffen opgelegd aan de verantwoordelijken van het ‘vergissingsbombardement’.

Jos Borsboom van stichting V2-platform en geboren Bezuidenhouter is voorstander van het onderzoek: “Er zijn zoveel theorieën over de oorzaak. Het wordt tijd dat de waarheid eens naar boven komt, net zoals ze in Nijmegen  het vergissingsbombardemt weer gaan onderzoeken. ”