Onderhoud Haagse bossen

De gemeente Den Haag voert tot en met 15 maart 2016 onderhoud uit aan de bossen in Den Haag. Het gaat om de grote groengebieden in de stadsdelen Escamp, Haagse Hout, Loosduinen en Scheveningen. De bossen blijven toegankelijk voor het publiek.

Voordat de werkzaamheden starten doen deskundigen een flora- en faunascan. Dat doen ze om te voorkomen dat vogels of andere dieren worden verstoord of bijzondere planten worden beschadigd. Uiterlijk 15 maart 2016 stoppen de werken want dan start het broedseizoen.

Markering
In de bossen kunt u markeringen op de boomstammen aantreffen, zoals:

  • Blauwe stip: dit zijn toekomstbomen. Dit zijn bomen die de ruimte krijgen om te groeien.
  • Gele stip: deze bomen worden omgezaagd om de toekomstbomen de ruimte te geven. De bomen worden uit het bos afgevoerd.
  • Geel kruis: deze bomen worden omgezaagd om de toekomstbomen de ruimte te geven. De stam van de bomen blijft liggen in het bos.

Tijdens de werkzaamheden heeft de aannemer informatieborden bij zich.

Bomen verwijderen
Een gezond bos bestaat uit verschillende soorten bomen, struiken en kruidachtige planten. Om het bos gezond te houden, is het belangrijk om bomen in het bos te verwijderen. Zo verbeteren de groeiomstandigheden van de blijvende bomen. Afhankelijk van de soort, kwaliteit en leeftijd van de boom, wordt bekeken wat de boom nodig heeft. Daarnaast zijn open ruimten in het bos ook belangrijk voor de ontwikkeling van planten en dieren, maar ook voor de beleving door de bezoekers.

Dood hout
Dood hout in het bos is van belang voor de levenscyclus in de natuur. Dood hout vormt namelijk een voedselbron voor planten en dieren. Daarnaast biedt het schuil- en nestplaatsen voor dieren. Dood hout heeft dus een belangrijke functie voor de natuur. De gemeente let er wel op dat er te veel hout blijft liggen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over bossen op de website van de gemeente Den Haag.