Onderdoorgang Prins Bernhardviaduct wordt lichtkunstwerk

Vóór
2012
De corridor onder het dubbele betonnen viaduct verbindt de Haagse Rivierenbuurt met het centrum. De veelgebruikte onderdoorgang was onaangenaam, grauw en gaf passanten een onveilig gevoel. Tijdens een bewonersoverleg over verbetering van de leefbaarheid kwam het idee van een lichtkunstwerk naar voren. In samenwerking met ipv Delft maakte een bewoner een eerste opzet hiervoor, die resulteerde in het lichtkunstwerk Light Wave. Aan de oplevering van Light Wave gingen diverse lichtproeven met bewoners vooraf.
 
2014
Light Wave bestaat uit vijf lichttegels met sensortechniek op de stoep en aangestuurde RGB-leds op de steunpunten en onderzijde van het viaduct. Door te spelen met kleur en dimstand, ontstaat een golvende beweging die zorgt voor een telkens veranderend beeld. Wanneer een voetganger in de buurt van een lichttegel komt, neemt de verlichting onder het viaduct de kleur van die lichttegel aan. Het viaduct is van een onaangename passage veranderd in een uitnodigende, haast surrealistische doorgang.
 
Reactie:
Jan-Jaap Eikelboom, woordvoerder gemeente Den Haag: ‘Samen met de buurt hebben we met deze lichtingreep het onveilige gevoel weg kunnen nemen en de onderdoorgang aantrekkelijker kunnen maken. Mensen blijven nu zelfs in de onderdoorgang staan om het kunstwerk te bekijken. En het wordt nog beter, want straks bouwen we ook nog een fietsenstalling onder het viaduct, die perfect aansluit op het Centraal Station.’