OM eist 12 jaar tegen verdachte die de vriend van zijn kleindochter op het Stuyvesantplein doodschoot

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag tegen een 66-jarige Hagenaar een gevangenisstraf van 12 jaar geëist voor het om het leven brengen van de vriend van zijn kleindochter. De Hagenaar wordt ervan verdacht dat hij in de vroege ochtend van 25 april 2011 op het Stuyvesantplein in Den Haag met een revolver twee keer op de man schoot. Het slachtoffer overleed ter plaatse in de armen van zijn vriendin.

Het slachtoffer is die bewuste nacht samen met de kleindochter van de verdachte uit geweest in Amsterdam. De twee hebben een relatie en het slachtoffer brengt samen met een paar vrienden de vrouw thuis. Ze staan voor de woning van de vrouw te praten en volgens getuigen spraken ze heel hard.

In het zelfde appartementencomplex woont ook de verdachte, de opa van de vriendin van het slachtoffer, met zijn vrouw. Over wat er precies die ochtend rond zes uur gebeurt, lopen de verklaringen van getuigen en de verdachte sterk uiteen. De verdachte en zijn vrouw verklaren dat het slachtoffer en hun kleindochter ruzie hadden op straat en dat het slachtoffer hierbij de vrouw sloeg. De kleindochter spreekt dit tegen en ook de getuigen hebben hier niets van gezien.

Volgens de officier van justitie verklaren meerdere getuigen vervolgens dat zij zien dat de oma van de vrouw een raam opent en het slachtoffer uitscheldt. Ook gooit zij vanuit het raam van haar woning iets in zijn richting van het slachtoffer. Volgens getuigen heeft het slachtoffer vervolgens ook met iets richting het raam van de woning van opa en oma gegooid.

De situatie loopt verder uit de hand wanneer de oma van de vrouw gewapend met een klok en een mes naar buiten komt. Ze wordt gevolgd door haar echtgenoot die eerst vanaf zijn nachtkastje een doorgeladen revolver heeft gepakt en dit onder zijn jas verstopt. De oma rent op het slachtoffer af en dreigt hem dood te steken. De man loopt van haar weg richting de auto waarmee hij is gekomen, waarin nog een paar vrienden van hem zitten.

Volgens de officier van justitie loopt de verdachte met in zijn hand het doorgeladen vuurwapen recht op het slachtoffer af en schiet hij hem van dichtbij met twee kogels dood. De officier meent dat er onvoldoende bewijsmiddelen zijn om aan te tonen dat de verdachte met voorbedachten rade het slachtoffer heeft doodgeschoten. Daarom is er volgens haar geen sprake van moord. Wel acht de officier van justitie doodslag bewezen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Zie ook eerdere berichten over dit misdrijf op deze site

28-04-2011: Verdachte schietpartij Stuyvesantplein langer vast
26-04-2011: Opa schiet ‘fout’ vriendje dood
25-04-2011: Doodgeschoten man is 24-jarige Rotterdammer
25-04-2011: Dode bij schietpartij op het Stuyvesantplein