Oekraïense school verhuist naar De Vlaskamp

De Oekraïense school in Nederland verhuist naar zijn nieuwe locatie in de Britse School Den Haag (achter zwembad Overbosch). Hier kan de Oekraïense school meer leerlingen huisvesten.

De Oekraïense school (Veselka) helpt expats hun kinderen een aanvullende opvoeding in het Oekraïens te geven. De school is opgericht onder leiding van de Ambassade van Oekraïne in Nederland en wordt bestuurd door de Stichting Oekraïne Culturalis. Meer over deze stichting en over de Oekraïense school staat op de website van de Oekraïense school.

Groei Veselka
Veselka is de eerste Oekraïense School in Nederland. En is verhuisd naar de Britse School aan de Vlaskamp in Den Haag. ‘Het doel van Veselka is aan kinderen de gelegenheid te geven een aanvullende opvoeding te krijgen en op de nieuwe locatie kunnen we veel meer studenten herbergen met de mogelijkheid om naar meerdere klassen uit te breiden’, zegt schooldirecteur Ploshchansky. ‘Bovendien is het, nu we in Den Haag gevestigd zijn, vrij eenvoudig om vanuit andere streken van Nederland hier naartoe te komen’.

Den Haag juridische Hoofdstad
Den Haag is bekend als de juridische hoofdstad van de wereld dankzij de internationale (gerechts)hoven en internationale organisaties. ‘Zeker, we zijn zeer enthousiast hier in Den Haag een Oekraïense school te hebben’, zegt wethouder Ingrid van Engelshoven. ‘Omdat wij een vlechtwerk vormen van internationale organisaties, voelen wij het als een noodzaak ook een volledig spectrum aan taalscholen te huisvesten om aan de onderwijsbehoeftes van expatgezinnen te voldoen.’

Nederlands-Oekraïense verbintenis
In Nederland wonen ongeveer 4000 mensen uit de Oekraïne. Oekraïne is in oppervlakte het 1 na grootste land in Europa en het vijfde op rij qua bevolkingsdichtheid. Ook is Oekraïne 1 van de grotere handelspartners van de EU. Nederland bevindt zich tussen de 20 tophandelspartners en is de zesde op rij in export naar Oekraïne en de vijfde in import vanuit Oekraïne. De bloeiende Nederlandse handelsgemeenschap in Oekraïne heeft een reputatie in het aanbrengen van slimme en innovatieve ideeën, waarbij ze speciaal haar landbouwervaring inbrengt.

De laatste 10 jaar hebben Oekraïense grondbezitters een gestadige groei gezien van verhuur van landbouwgrond aan Nederlandse boeren dankzij de goedkope en vruchtbare zwarte aarde van de steppe. Evenzo komen veel Oekraïense wetenschappers, IT-specialisten en specialisten op het gebied van internationale betrekkingen naar Nederland om te werken. Dit zijn slechts enkele redenen waarom de Nederlandse regering toekomstige economische investeringen in Oekraïne wil steunen evenals kennis en overdracht van capaciteiten.