Ode aan Nico’s Snackbar in de Stuyvesantstraat

Eindelijk is er een standaardwerk in het Nederlands verschenen over een snack die geliefd is in alle kringen, die van hoog tot laag wordt geprezen, in paleizen en in volksbuurten, door ministers en studenten.
Eindelijk is het Grote Frietboek gepresenteerd, van begin tot eind vol met lovende recensies en logisch natuurlijk hoopten ook Martin en Paul van Nico’s Snackbar aan de Stuyvesantstraat in Den Haag stilletjes op een bekroning, zwart op wit, van het frietje dat in deze winkel sinds 1955 met zoveel zorg, liefde en vakmanschap wordt gebakken, tot groot enthousiasme onder anderen van voormalig burgemeester, voormalig minister, voormalig commissaris der Koningin, VVD-coryfee Ed Nijpels.
Eindelijk dus een ode aan de beste friettent van Den Haag, althans in de ogen van drs. Ed Nijpels. Maar wie schetst vervolgens de verbazing van Martin en Paul van Nico’s Snackbar als op pagina 89 van het Grote Frietboek de heer Nijpels zich schromelijk vergist en deze luid bejubelde Vriend van de Friet niet Nico’s Snackbar maar Leo’s Snackbar – what’s in a name – de hemel in prijst.
“Leo in Den Haag maakt gebruik van een bijzonder ras aardappelen en heeft een speciale manier van voorbakken in vet dat permanent wordt vernieuwd. Je begrijpt: ik eet alleen daar nog friet.”
Het moet gezegd: na de pijnlijke vergissing neemt de heer Nijpels geen halve maatregelen om de uitbaters van Nico’s Snackbar alsnog de eer te geven die ze verdienen. Met een diepe kniebuiging, in een poging nog te redden wat er te redden viel en onder aanbieding van welgemeende excuses meldde hij zich in de zo bewierookte snackbar tussen de Laan van Nieuw-Oost Indië en het Stuyvesantplein op de hoek van de Johannes Camphuisstraat om ter plekke de twee vanzelfsprekend volledig uit het lood geslagen exploitanten een kersvers exemplaar aan te bieden. “In het complete overzicht van de lekkerste frietjes van Nederland hoort Nico’s Snackbar gewoon thuis. Punt.”
Het Groot Frietboek is uitgegeven door Aad Ouborg (Princess Entertainment Group BV) en Michiel Houdijk naar een concept van Ed Nijpels en Edward Doornekamp. Het boek is geschreven door Ellen Scholtens en Irene de Vette.