Occupy Den Haag op het Malieveld (met video en audio)

Occupy Den Haag is aan de gang. Op het Malieveld waren aan het begin van de avond zo’n 150 mensen aanwezig. De sfeer was gemoedelijk. Verspreid over de dag waren er zo’n 300 tot 700 demonstranten. Een uur na het begin besloten zij op te rukken naar het Plein. Onder hen beroepsactivisten, maar ook veel mensen die normaal niet zo snel de straat opgaan. Het lukte de politie niet de menigte tegen te houden. Even hing er een gespannen sfeer en dreigde het bij de Koninklijke Schouwburg tot een confrontatie te komen met de Mobiele Eenheid.
Uit veiligheidsoverwegingen werden korte tijd de Koningstunnel en een deel van de A12 richting Den Haag afgesloten.
Politiecommissaris Vanmusscher besloot de demonstranten toch toe te laten tot het Plein. Volgens hem gedroegen ze zich netjes. Hij sprak van een bewuste beslissing van het gezag. De initiatiefnemers van Occupy Den Haag riepen de demonstranten op om geen geweld te gebruiken. Met de politie werd afgesproken dat de actievoerders weer terug zouden gaan naar het Malieveld. Rond vier uur ging de eerste groep terug. Vanavond is daar een debat.

Actie overgewaaid uit New York
De actie is overgewaaid uit New York waar op 17 september Occupy Wall Street begon. Het protest is gericht tegen de zelfverrijking in de financiele wereld en de oneerlijke verdeling van de welvaart. Ook op het Beursplein in Amsterdam is er vandaag een soortgelijke actie.
De initiatiefnemers in Den Haag willen net zo lang blijven zitten tot er veranderingen worden doorgevoerd. Ze hebben op het Malieveld de beschikking over stromend water en sanitaire voorzieningen. Ook staan er tenten opgesteld achter de tent van circus Herman Renz. 

Ook elders in het land Occupy-acties
Op het Beursplein in Amsterdam doen zo’n 1000 mensen mee aan een Occupy-actie. In andere plaatsen was de opkomst bedroevend. In Enschede kwamen maar zes mensen naar het stadhuis om te demonstreren en in Zwolle stonden vier mensen. Luister via onderstaande link naar impressies van Occupy Den Haag met verslaggever Paul Grijpma.

Impressie_van_Occupy_Den_Haag
Gaan_we_terug_naar_het_Malieveld