Nieuw buurtcentrum in Bezuidenhout-Oost bijna klaar

”De behoefte is groot”
Bezuidenhout – Vijf jaar na het verdwijnen van het oude heeft Bezuidenhout-Oost weer een nieuw buurtcentrum. Vandaag (woensdag) wordt het centrum, dat onderdeel uitmaakt van het Overbosch College aan de Van Heutszstraat en vooral bij jongeren in trek zal zijn, opgeleverd. In september zal het, waarschijnlijk, definitief in gebruik worden genomen.

Vijf jaar wachten en het inleveren van drie handtekeningenlijsten worden beloond. Vandaag (woensdag) wordt aan de Van Heutszstraat 12 een nieuw buurtcentrum opgeleverd. “Momenteel wordt nog hard gewerkt aan de vloeren”, zegt Ronald Brok, accommodatiebeheerder bij Welzijn Haagse Hout. “Die hebben nog een droogtijd nodig. Daarna is het aan ons om het in te richten. Het meubilair is al besteld. We verwachten medio juni dat het af is.”
Het nieuwe buurtcentrum, waarvoor nog een naam moet worden verzonnen, is sterk gericht op de jeugd. De eerste etage wordt ingericht als jongerencentrum. “Daarvoor komt een jongerenwerker in vaste dienst”, zegt Brok. “En afhankelijk van de behoefte komen daar extra krachten bij. Een parttime jongerenwerker met enkele vrijwilligers. Welk programma we gaan aanbieden, hangt sterk van de jeugd af. We zullen het niet zelf verzinnen, het gaat erom wat zij wil.” Het nieuwe buurtcentrum is niet alleen voor jongeren geschikt. Ook andere wijkbewoners kunnen er gebruik van maken.
Op de begane grond komt een internetcafé en is er ruimte om andere activiteiten, zoals kaartavonden. “Het jongerencentrum krijgt een aparte ingang. Daar is bewust voor gekozen. Ik weet niet wat het is, maar jongeren en ouderen willen elkaar nog wel eens bijten. Het zal de generatiekloof wel zijn.”
Hoewel het buurtcentrum wordt gevestigd in de oude gymzaal van het Overbosch College hebben de leerlingen geen toegang tot het gebouw. “Tussen je school en het buurtcentrum komt een wand. Wij zijn geen opvang voor de school. Bovendien komen de meeste leerlingen uit andere wijken. Laat ze daar maar naar een buurtcentrum gaan! Neemt niet weg dat de school bij ons ruimte kan huren als ze die nodig heeft voor haar activiteiten.”

Hoge verwachtingen
De verwachtingen van Welzijn Haagse Hout zijn hoog. “De behoefte aan dit centrum is groot, dat weten we zeker. Anders zouden er geen drie handtekeningenacties zijn gehouden. We verwachten dan ook dat veel jongeren hierop afkomen. Ze hebben nu namelijk niets. Het enige dat ze kunnen doen. is in de buurt rondhangen.”
Toch moeten de jongeren en andere wijkbewoners nog even geduld hebben. Naar alle waarschijnlijkheid zal pas in september het buurtcentrum geopend worden. “We hebben nog geen jongerenwerker. Daarvoor loopt op dit moment een sollicitatieprocedure. In deze economische tijd verwachten we dat het geen probleem is om er een te vinden. Je moet alleen wel rekening houden dat die persoon een opzegtermijn heeft. Vandaar dat het in juni nog niet open gaat, maar pas na de vakantie, begin september. Dat zal feestelijk gebeuren en daarvoor zijn natuurlijk alle buurtbewoners uitgenodigd. Het betekent overigens niet dat we nu stil zitten. Mensen die nu al ideeën hebben voor activiteiten in het nieuwe buurtcentrum kunnen me bellen op 070- 3151044. Alle ideeën zijn welkom”, aldus Brok.