New Babylon verkocht

Icon Real Estate heeft kantoren- en retailcomplex New Babylon, direct gelegen naast Den Haag Centraal, gekocht van Propertize, het voormalige SNS Property Finance. Naar verluidt is er €87 mln betaald.  Het uit de jaren ’70 stammende complex is tussen 2003 en 2012 volledig gerenoveerd voor circa €400 mln. Er werden twee kantoorgebouwen en twee woontorens van respectievelijk 100 en 140 meter hoog om het oorspronkelijke gebouw heen gebouwd en het winkelcentrum werd uitgebreid.

Het verkochte complex bestaat uit twee kantoorgebouwen: City Offices (15.428 m2) en Center Offices (18.611 m2). Daarnaast bevat het complex een winkelcentrum (11.429 m2) gelegen op de begane grond en eerste verdieping. De kantoren zijn onder meer verhuurd aan TNO en NLO. Huurders van het winkelcentrum zijn onder meer Mango, Vero Moda, Cool Cat, AKO, SPAR en De Tuinen. De woontorens en de kantoren van landsadvocaat Pels Rijcken zijn niet bij de verkoop inbegrepen.

Naast het complex heeft Icon ook de wko-installatie verworven. Deze installatie levert warmte en koude aan geheel New Babylon, inclusief de woningen en het gebouw van Leiden University College The Hague.

Verlies
Hoe groot het verlies is dat Propertize, dat door de nationalisatie van SNS Reaal eigendom is van de Nederlandse staat, bij de verkoop lijdt op New Babylon is niet direct duidelijk. Eerder is immers al het kantoor van Pels Rijcken aan een Duitse belegger (Commerz Reaal) verkocht en de woontorens blijven buiten deze verkoop. Een deel van de woningen is al verkocht, waaronder 176 huurwoningen aan Amvast, de rest blijft eigendom van Propertize. Ook is niet precies bekend hoeveel krediet Propertize verstrekte, wel dat voorganger SNS Property Finance de enige financier was.