Mysterie van de Tweecentsloot opgelost

In december 2010 verscheen het boekje ‘Bezuidenhout, een levendige wijk in wandelingen’. In deze uitgave vindt u allerlei wetenswaardigheden over deze wijk, die in vier wandelingen met een plattegrond in beeld zijn gebracht. Een leuk boekje om te hebben en de wandelingen zijn zeker aan te bevelen.
In de vorm van een quiz zijn ook een twaalftal vragen opgenomen, die achterin worden beantwoord. Een van de antwoorden riep echter een vraag op die niemand kon beantwoorden. Namelijk: De sloot langs de Carel Reinierszkade heeft een naam: de Twee(de)centsloot. Maar, waarom heeft de sloot deze naam gekregen?
Vorige week ontving ik ‘via de redacteur van de website van Bezuidenhout’ een mail van mevrouw Nel Driesprong-van Gelder (bijna 79 jaar), zij heeft het mysterie voor ons opgelost.

Ik maakte een afspraak met deze kordate dame en werd zeer gastvrij ontvangen. Mevrouw Driesprong heeft haar hele leven in Bezuidenhout gewoond en bleek een bron van informatie.

 Vlak na de oorlog bestond de sloot langs deze kade uit twee sloten. Eén met stromend water richting het Haagse Bos, daarachter was een tweede sloot met stilstaand water.  Wanneer deze tweede sloot in de winter was dichtgevroren, was daar een meneer aanwezig die het ijs schoon hield, zodat de kinderen daar heerlijk konden schaatsen. Hij vroeg voor zijn werk twee centen.
De juiste naam is dus de Tweecentsloot.
In hetzelfde boekje staat ook dat ter hoogte van de tramhalte Carel Reinierszkade  tot begin jaren zestig een scheermesjesfabriek stond met de naam Indiana. Mevrouw Driesprong vertelde mij, dat toen dit ‘voornamelijk uit hout bestaande’ gebouw werd gesloopt deze materialen zijn gebruikt om een kerkje te bouwen, tussen de twee scholen aan de Van Heutszstraat (waarvan er inmiddels  ook één is verdwenen). Ook dit kerkje is ruim veertig jaar geleden gesloopt.
Met dank aan mevrouw Driesprong is dit verhaal nu vastgelegd.
Mysterie opgelost!