Ministerie SZW wordt misschien omgebouwd tot woningen

DEN HAAG – Den Haag wil ministeries ombouwen tot woningen. De ministeries komen leeg te staan doordat er minder ambtenaren zijn en diensten worden samengevoegd. Het gaat onder meer om het ministerie van Verkeer en Waterstaat en van Sociale Zaken.

Wethouder Norder denkt zo de komende twintig jaar ongeveer tienduizend nieuwe woningen te kunnen bouwen voor starters, studenten of expats. ‘Er is nog veel leegstand op de kantorenmarkt dus als kantoorpand zullen de ministeries niet snel verhuurd worden,’ zegt hij. ‘Woningen zijn daarentegen wel nodig omdat het aantal bewoners in Den Haag nog altijd groeit. En deze groei gaat sneller dan het aantal woningen dat gebouwd wordt in de stad.’ Het is volgens Norder dus zaak dat er snel woningen bijkomen omdat er anders woningnood dreigt. ‘Dat kan al in 2016 ontstaan,’ zo stelt hij.

Woningmarkt
Naast het ombouwen van ministeries richt de gemeente zich de komende jaren op de verkoop van ‘vrije kavels’, waarop particuliere kopers hun eigen woningen kunnen bouwen. Ook komen er meer locaties voor tijdelijke bewoners, zoals arbeidsmigranten en medewerkers van internationale instellingen.

Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de woningmarkt vlot getrokken wordt. ‘Maar ik krijg signalen dat we inmiddels in het diepste dal van de crisis terecht zijn gekomen en nu langzaamaan hier weer uitkruipen.’