Minister Asscher bezoekt het AZC Bezuidenhout

Op woensdag 17 december bezocht minister Asscher de opvanglocatie voor vluchtelingen in het voormalige SZW-pand aan de Anna van Hannoverstraat. Het werd een bijzonder bezoek aan een tijdelijk thuis voor 600 vluchtelingen.

Het parkeerdek voor de dienstauto’s biedt nu plaats aan wasmachines en drogers. De werkkamer van de minister doet dienst als slaapkamer voor een paar van de nieuwe bewoners. Op het Kennis- en Ontwikkelplein worden nog steeds cursussen gegeven. Niet meer aan ambtenaren maar aan Syrische vluchtelingen. De koffieautomaten zijn er vervangen door banken, televisies en een tafelvoetbal. In de vergaderruimte van de directie Communicatie zijn de kranten en tijdschriften verruild voor poppen en speelgoedauto’s. Het is een speellokaal voor de allerkleinsten. Op de plek waar ooit de bureaus van de woordvoerders van minister en staatssecretaris stonden, krijgen vluchtelingenjongeren les in breakdance van een enthousiaste vrijwilliger. De flexplekken van het Agentschap hebben plaatsgemaakt voor een ‘Welkomschool’. De muziek van Kenny B. klinkt er uit een speaker (‘praat Nederlands met me…’). Achter stoeltjes en tafeltjes krijgen de kleintjes les.

Het is een geruststellende gedachte dat de ‘De Anna’ niet staat de verpieteren na het vertrek van SZW. Sterker nog, ze wordt misschien wel intensiever en creatiever gebruikt dan ooit het geval was.

vluchtelingen kinderen krijgen les

vluchtelingen krijgen brake dance les